sursa foto: arabnews.com
FactualSpot

Președintele Kosovo, acuzat de crime de război și crime împotriva umanității de Tribunalul Special de la Haga, pentru activitatea sa ca lider al gherilei separatiste în anii ‘90 în conflictul cu Serbia

0

Președintele kosovar Hashim Thaci, fostul șef al gherilei separatiste, a fost acuzat de procurorul Curții Speciale pentru Kosovo miercuri, 24 Iunie, de crime de război și crime împotriva umanității, potrivit publicației La Libre Belgique.

Hashim Thaci este în mod special acuzat de „crime împotriva umanității şi crime de război, inclusiv omoruri, răpirea a unor persoane, persecuție și tortură”, pe parcursul conflictului cu Serbia de la sfârșitul anilor ’90, a anunţat Tribunalul constituit la Haga. În luna februarie, procurorul Tribunalului formulase doar primele capete de acuzare în acest caz, fără a comunica, însă, identitatea suspecţilor.

Creat în 2015, Tribunalul special pentru Kosovo are misiunea specifică de a ancheta presupusele crime comise de gherila separatistă albaneză (UCK), în principal împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi la gherilă în timpul şi după conflictul din 1998-1999.

Domnul Thaci, care a devenit președintele Kosovo în 2016, a făcut obiectul a zece capete de acuzare emise pe 24 aprilie și prezentate miercuri, a declarat instanța. Un judecător „examinează, în prezent, rechizitoriul pentru a decide dacă va confirma acuzațiile”, o procedură care ar putea duce la o acuzație formală.

Thaci și-a „oprit” călătoria la Washington, unde era de așteptat să participe la un summit programat sâmbătă cu Serbia. Potrivit rechizitoriului, „Hashim Thaci, Kadri Veseli și ceilalți suspecți acuzați sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime”, a indicat instanța.

Conflictul din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi). Războiul s-a încheiat în momentul în care o campanie occidentală de bombardamente a constrâns forţele sârbe să se retragă. Disputa dintre Belgrad și fosta sa provincie sudică este unul dintre cele mai spinoase conflicte teritoriale din Europa. Serbia refuză să recunoască independența proclamată în 2008 de Kosovo, după război.

Miercuri, Tribunalul special pentru Kosovo a vorbit despre „o campanie secretă” a domnilor Thaci și Veseli, care și-au propus să împiedice crearea acestei instanţe și să-i oprească activitatea „pentru a avea siguranţa că nu vor fi aduși în faţa justiției.” Procurorul specializat a arătat că este necesar să emită acest rechizitoriu public din cauza eforturilor repetate ale lui Hashim Thaci și Kadri Veseli de a obstrucționa și submina activitatea instanței.

Crimele împotriva umanității sunt definite în art. 7 din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale ca fiind una dintre faptele mentionate mai jos, cand aceasta este comisa in cadrul unui atac generalizat sau sistematic lansat impotriva unei populatii civile si in cunostinta de acest atac: omorul; exterminarea; supunerea la sclavie; deportarea sau transferarea fortata de populatie; intemnitarea sau alta forma de privare grava de libertate fizica, cu violarea dispozitiilor fundamentale ale dreptului international; tortura; violul, sclavajul sexual, prostitutia fortata, graviditatea fortata, sterilizarea fortata sau orice alta forma de violenta sexuala de o gravitate comparabila; persecutarea oricarui grup sau a oricarei colectivitati identificabile din motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios sau sexual, in sensul paragrafului 3, ori in functie de alte criterii universal recunoscute ca inadmisibile in dreptul international, in corelare cu orice act prevazut in prezentul paragraf sau orice crima de competenta Curtii; disparitiile fortate de persoane; crima de apartheid; alte fapte inumane cu caracter analog cauzand cu intentie suferinte mari sau vatamari grave ale integritatii fizice ori ale sanatatii fizice sau mintale.

Liviu Dragnea – intervievat din închisoare cu sau fără acceptul conducerii Penitenciarului Rahova?

Articolul precedent

România găzduiește cel mai mic procentaj de cetățeni străini din întreaga Uniune Europeană: sub 1%

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual