sursa foto: stiripesurse.ro
FactualSpot

Președintele Iohannis a promulgat modificările la legea carantinei și izolării. Persoana vătămată se poate adresa instanței

0

Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul prin care este promulgată legea pentru modificarea legii  nr. 136/2020.

Legea nr. 136/2020 reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătății publice cu caracter temporar, în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.136/2020 a fost inițiată de senatorii Robert Cazanciuc (PSD), Daniel Fenechiu (PNL), Cseke Attila (UDMR) şi George Dircă (USR) și prevede modificarea articolelor 15, alineatul (19), articolul 16, alineatul (1) și al articolului 17, alineatul (8).

Astfel, modificările aduse acestei legi prevăd faptul că orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile formulate sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

Articolul 15 actual aduce o completare față de cel vechi. Ulterior în lege era prevăzut  faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunță în complet de 5 judecători. Noua modificare stipulează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă în complet de 5 judecători constituit în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal.

De asemenea, apelul se va soluționa de către secția civilă a tribunalului, în termen de 24 de ore de la data sesizării instanței. Dispozițiile legii se vor aplica și proceselor în curs de soluționare la data întrării în vigoare a legii. Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi.

Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, anchetat de DNA pentru infracțiunea de uzurpare a funcției

Articolul precedent

O grupare specializată în traficul de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră din Timișoara

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual