sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

Președintele Iohannis a contestat la CCR legea care impune acordul părinților pentru educația sexuală în școli

0

Președintele României a transmis astăzi Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Este vorba despre proiectul legislativ adoptat de Parlament pe 3 iunie 2020 prin care educația sexuală, redenumită educație sanitară, poate fi predată în școli numai cu acordul părinților, după votul decizional al deputaților care au adus amendamente substanțiale asupra proiectului propus de Guvern spre adoptare.

Unul din motivele pentru care Președintele contestă dispozițiile acestei legi este încălcarea procedurii legislative, referitor la competența Camerei decizionale, deoarece modificările aduse au un obiect de reglementare complet diferit față de cel avut în vedere de inițiator și, implicit, de cel adoptat de prima Cameră.

Conform explicațiilor legale expuse în textul sesizării CCR, modificările adoptate de Camera Deputaților, trebuiau întoarse și supuse spre dezbatere și adoptare Senatului, Cameră care, în acest caz, avea competență decizională.

De asemenea, Președintele critică eliminarea sintagmei „cel puțin o dată pe semestru” din cuprinsul textului legii modificate, care se referea la susținerea programelor de educație sexuală. Totodată, termenul de educație sanitară poate duce la confuzie în sistemul legislativ cu expresia „educație pentru sănătate” și nu este  definitiv în textul legii.

Controlul de constituționalitate a legii este unul din instrumentele Președintelui României conferite de Constituție înainte de expirarea termenului pentru promulgare. Dacă CCR va decide că legea în forma adoptată respectă normele constituționale atunci Președintele va trebui să o promulge în termen de 10 zile de la pronunțare.

 

Obiecte de tezaur dacic în valoare de 100.000 de lei au fost recuperate de polițiștii din Alba și redate patrimoniului cultural național

Articolul precedent

Google va şterge automat istoricul de navigare al utilizatorilor noi, după 18 luni

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual