sursa: qmagazine.ro
Factual

Președintele CEDO, Guido Raimondi, la braț cu Augustin Lazăr

0

Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, a desfășurat joi, 7 martie 2019, o vizită de lucru la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit Strategiei Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale în perioada 2017-2020, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului reprezintă un domeniu prioritar, motiv pentru care cooperarea cu membrii CEDO este un aspect important de urmărit.

Printre subiectele notabile abordate în cadrul vizitei de lucru se numără: operaţionalizarea Protocoalelor nr.14 şi 16 la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale – ca mijloace de eficientizare a activităţii şi pentru o mai bună interpretare a convenţiei, posibilitatea desemnării instanţelor constituţionale ca şi înalte jurisdicţii ce pot solicita avize consultative, raportul dintre obligaţia de rezervă a magistraţilor şi libertatea de exprimare în lumina jurisprudenţei CEDO.

Au fost, de asemenea, discutate chestiuni despre independența și imparțialitatea justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, fenomenul de judiciarizare a vieții politice.

Alături de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procurori din cadrul acestuia, procurori generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel și membri ai CSM, la această întâlnire de lucru interactivă au mai participat și domnul Roderick Liddell, grefierul şef al CEDO, precum și doamna Iulia Antoanella Motoc, judecătorul din partea României la CEDO.

Domnul judecător Giudo Raimondi a semnalat că, pentru a reduce numărul cauzelor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului, este necesară o aplicare eficientă a capacității instituționale naționale în vederea respectării convenției. Președintele CEDO a remarcat voința României sub aceste aspecte.

Vizita Președintelui CEDO nu este deloc întâmplătoare, aceasta venind într-o perioadă extrem de tensionată și a fost interpretată de mulți analiști ca fiind un mesaj de susținere pentru Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.

S-a dat start-ul căutărilor pentru noii procurori DNA

Articolul precedent

#DosarulRizea –> Hotărârea definitivă ICCJ îl trimite pe Rizea după gratii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual