sursa foto: presidency.ro
SpotVideo

Președintele anunță prelungirea stării de alertă, cu noi măsuri de relaxare: la 15 iunie se redeschid mall-urile, sălile de fitness, piscinele, grădinițele și creșele private

0

Săptămâna viitoare Guvernul urmează să adopte un nou set de măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus. Președintele a oferit o declarație de presă prin care a anunțat că după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile (cu excepția restaurantelor și a locurilor de joacă), instituțiile cu program after-school, grădinițele și creșele private.

De asemenea, Președintele a anunțat că va fi posibilă organizarea evenimentelor private în limita a 20 de persoane pentru cele organizate în spațiu închis și cu  participarea a maximum 50 de persoane, în cazul evenimentelor organizate în aer liber.

Sălile de fitness și piscinele exterioare își pot redeschide porțile clienților după 15 iunie cu respectarea regulamentelor special sanitare ce vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Declarațiile au venit după ce marți, 9 iunie, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, Președintele Klaus Iohannis a susținut o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, împreună cu:

  • Prim-ministrul României, Ludovic Orban,
  • Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela,
  • Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,
  • Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă,
  • Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu,
  • Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Măsurile de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare  pentru cetățenii care revin în țară din alte state au fost îndelungat analizate de Președinte și miniștrii de restort și s-a găsit un criteriu obiectiv în funcție de care se va impune sau nu aplicarea acestor măsuri: lista statelor care au înregistrat în ultimele 14 zile, sub 5 cazuri de infectare la milionul de locuitor, vor fi exceptate de la măsurile de prevenire.

În lipsa unei scăderi semnificative a numărului de îmbolnăviri noi, Președintele împreună cu prim-ministrul și ceilalți miniștrii de guvern au decis că se impune prelungirea stării de alertă.

Iohannis a spus că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă, însă vor fi mai puține restricții propuse. Urmează ca Guvernul să dezbată măsurile care se cuvin.

În final, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. ”Virusul nu dispare printr-un vot în parlament, dar dacă sprijinim Guvernul putem să controlam eficient aceasta răspândire a epidemiei. Subliniez ca Guvernul a luat cele mai bune măsuri care au dus la o răspândire limitată a acestei epidemii.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării, acuma la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!

Parlamentul a instituit prin adoptarea Legii nr.55/2020, obligația de a supune încuviințării sale hotărârea prin care Guvernul instituie sau prelungește starea de alertă pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării. [art.4 alin(3) Legea nr.55/2020]. Partidele parlamentare PSD, ALDE și ProRomânia, ce formează împreună majoritate parlamentară, au anunțat că se opun prelungirii stării de alertă.

 

Grupul de comunicare strategică raportează 20.749 de persoane infectate cu COVID-19, în România. 14.910 de persoane s-au vindecat și 1.345 au decedat

Articolul precedent

#DosarulAngajărilorFictive –> Tribunalul București respinge o nouă cerere de eliberare formulată de Liviu Dragnea

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot