sursa: presidency.ro
SpotVideo

Președintele anunță intenția de a reforma legile justiției și planul de negociere pentru fondurile dispuse de Uniunea Europeană

0

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 3 iunie, începând cu ora 12:30, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, alături de care a dezbătut două teme importante în demersurile naționale: fondurile europene și legile justiției 

În ceea ce privește fondurile europene pe care statele urmează să le primească, Președintele înștiințează că propunerea Comisiei Europene în discuție la momentul actual este de a acorda sume stabilite în baza unui „pachet” între fondurile destinate din bugetul pe termen lung al UE (MFF- Multiannual financial framework) și fondurile destinate pentru reziliența economică.

Astfel, toate statele membre, inclusiv România vor beneficia de mai multe venituri europene decât prevedea planul inițial, anterior pandemiei COVID-19. Proiectul bugetelor nu este definitiv, urmează fazele de negociere, ce presupun formarea unei unanimități în rândul liderilor statelor membre în cadrul Consiliului European și în final, supunerea proiectului de buget la votul Parlamentului European ,care nu poate aduce amendamente. (art. 312 Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene).

Până la următoarea întrunire a Consiliului European, programată între 18 și 19 iulie ce va avea loc tot în sistem de video-conferință, proiectul va fi supus și dezbaterii Consiliului UE. (dacă ești confuz în privința denumirilor și atribuțiilor Uniunii Europene îți sugerăm să lecturezi articolul Diferențele dintre instituțiile Uniunii Europene)

Planul conturat de Președinte împreună cu prim-ministru este de a investi acești bani în proiecte importante infrastructurii naționale precum autostrăzi, linii de cale ferată, proiecte de de energie regenerabilă, îmbunătățirea sistemelor publice de sănătate și învățământ, pe lângă revitalizarea economiei prin fonduri destinate firmelor.

Am oprit măcelărirea legilor justiției și trebuie să o ducem la bun sfârșit

Legile justiției reprezintă un subiect constant dezbătut în spațiul public român, dar și european. Amintim că cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare se anunță a fi cea mai dură reacție din ultimii 10 ani asupra sistemului judiciar al României.

Klaus Iohannis a făcut referire la înțelegerile dintre membrii PSD și „sateliții PSD” încheiate pentru a complota în atacurile asupra legilor justiției.

Parlamentul a reușit în special PNL și cu alte partide democratice să oprească o parte din aceste modificări, dar cert este că cel mai important pas a fost făcut de români, acum un an de zile când s-au prezentat în număr mare să spună STOP acestei proceduri de măcelărire a legilor justiției. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție, încearcă să frângă independența justiției. Faptul că acum au început unii cu alții să-și plătească polițe este o chestiune care ține de de can-can, dar pentru românul de rând nu este așa.” a declarat Președintele României

Concluzia celor doi oficiali ai executivului este că încălcările din justiție trebuie reparate, motiv pentru care Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă în Parlament pentru a îndeplini dorința românilor exprimată la referendum.

Se anunță pentru săptămânile următoare consultări ale Președintelui, administrației și a membrilor de Guvern cu specialiști din domeniul justiției, politicieni.

În final, Președintele Iohannis anunță că se vor aplica în continuare măsuri de relaxare însă atrage atenția că virusului este încă în societate și răspunderea este în mâinile cetățenilor.

OUG care prelungește mandatele aleșilor locali și Legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor locale sunt neconstituționale, a hotărât CCR

Articolul precedent

Google a fost acționat în instanță pentru încălcarea intimității utilizatorilor, chiar și în modul incognito

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot