sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Președintele anunță care sunt măsurile valabile în prima perioadă de relaxare: va fi nevoie de declarație pentru deplasările în afara localității

0

Pentru că se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom într-o formă tipică de organizare pentru situații de epidemii, anume starea de alertă, Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsurile ce se vor aplica în prima etapă de relaxare.

În primul rând devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare, de ex: când mergem la magazin sau când mergem cu mijloacele de transport în comun. Va fi obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 m între persoane.

Rămâne valabilă interdicția deplasării înafara localității, cu anumite excepții care vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Iohannis a oferit drept exemplu  permisiunea de a ieși din localitate pentru munca agricolă, sporturile individuale precum mersul cu bicicleta, sau pentru deplasarea la locul de muncă, în toate situațiile fiind obligatorie completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Totuși, pentru deplasările în interes profesional în zona metropolitană Ilfov  nu va fi nevoie de prezentarea unei declarații.

Se renunța așadar la obligația de a sta acasă și la prezentarea unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, în prima fază doar în curtea sau în fața bisericilor , iar credincioșii vor fi obligați să poarte masca de protecție și să păstreze distanța de 1,5 m. În următoarele etape de relaxare vor fi permise și reluarea slujbelor în incinta lăcașelor de cult.

Comerțul se va relua parțial, în condițiile în care doar magazinele care au acces direct din exterior se vor putea redeschide pe 15 mai. Așa cum a mai anunțat și săptămâna trecută, se redeschid saloanele de îngrijire personală și muzeele.

Președintele a spus și că va exista o recomandare către autoritățile locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului, fiind vorba de locuri publice aflat în administrarea primăriilor.

Sportivii profesioniștii își vor putea relua cantonamentele în condiții speciale dar în această primă etapă, competițiile sportive nu vor fi reluate. Pentru sportivii amatori va fi posibil să își reia activitatea doar în sporturile individuale, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă  în aer liber.

În final, președintele s-a adresat Parlamentului care are în procedură legislativă  de urgență proiectul de lege al Guvernului care privește măsurile de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19 pentru perioada stării de alertă: „Este nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate.

Președintele subliniază faptul că nu este cazul să ne relaxăm prea mult, deoarece numărul victimelor cauzate de pandemie se apropie de 1000. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi.

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după ședința susținută la ora prânzului la Palatul Victoria, unde au participat premierul Ludovic Orban și  ministrul de Interne, Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul economiei, Vigil Popescu, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, și șeful DSU, Raed Arafat.

 

Ca să scape de plată, românii trebuie sa conteste amenzile primite în timpul stării de urgență. PSD, ALDE și ProRomânia propun o lege pentru anularea amenzilor

Articolul precedent

Curtea de Apel București își reia activitatea începând cu 15 mai. Vezi măsurile impuse de instanță pentru desfășurarea în siguranță a proceselor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual