sursa foto: Facebook
FactualSpot

Președintele AEP susține diminuarea numărului de semnături cerute pentru înscrierea la alegerile prezidențiale: 10% din numărul semnăturilor cerute în prezent

0

După discuțiile iscate ieri în spațiul public, ca urmare a sesizărilor formulate de Biroul Electoral Central (BEC) asupra veridicității semnăturilor depuse de 8 candidați pentru președinție, președintele Autorității Electorale Parlamentare (AEP) susține modificarea condiției de înscriere referitoare la numărul necesar de semnături.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președintele AEP, consideră că obținerea a 20 000 de semnături din partea susținătorilor reprezintă un prag îndestulător pentru ca un potențial candidat să se înscrie în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Cifra propusă de Mitulețu reprezintă 10% din minimul cerut în prezent de Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, anume 200 000 de semnături [art.9 alin.(2) lit.c].

Eu cred că zece la sută din cât este acum ar fi suficient astfel încât să ne asigurăm că toţi candidaţii care vor să intre în competiţia electorală să fie pe bune. Cred eu că nu va fi o inflaţie de candidați” a spus șeful AEP la Realitatea TV, citat de News.ro.

Propunerea este ca pentru viitor să schimbăm aceste reguli cu listele de susţinători (…) Trebuie găsite soluţii ca în alte state, cu altă experienţă democratică decât noi, şi să nu mai punem un candidat în ipostaza în care se trezeşte că a luat de bună credinţă ce i-au prezentat nişte oameni care-l ajută, care l-au susţinut să strângă aceste semnături, şi uitaţi-vă, ajunge să constate pe propria piele că ce a prezentat reprezintă un posibil fals şi o posibilă infracţiune. Cum există state în care sunt liste de susţinători, se numesc iniţiative civice, vin cu o susţinere de iniţiativă într-un număr mai restrâns, câteva mii de astfel de semnături, dar se prezintă cu această susţinere la sediul partidului şi paridul le are pe toate şi le depune original la depunerea candidaturilor, am fost în misiuni de observare a alegerilor şi am constatat că astfel de lucruri funcţionează”, a afirmat preşedintele AEP miercuri seară, la Realitatea TV.

Această problemă a listelor de susținător ar trebui eliminată la toate tipurile de alegeri, mai susține Florin Mitulețu. Spre exemplu, la alegerile locale, unde este nevoie de un număr de semnături care să totalizeze 1% din numărul locuitorilor cu drept de vot sau cel puţin o sută de semnături, AEP ar trebui să „dea interpretare la Biroul Electoral Central”  pentru ca dosarele  aspiranților la candidatură să poată fi depuse și în localităților izolate cu doar 50 de locuitori.


Până în prezent BEC a validat  14 candidaturi pentru alegerile prezidențiale, iar mâine la ora 11 va fi efectuată tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot a candidaților.

Rovana Plumb a pierdut șansa de a fi comisar european. Comisia Juridică a respins candidatura acesteia

Articolul precedent

Reacții dure la adresa guvernării Dăncilă după respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual