sursa foto: digifm.ro
FactualSpot

Președintele a promulgat legea dublării alocațiilor. Guvernul va amâna creșterile veniturilor pentru copii, cel puțin până în iulie

0

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care alocațiile minorilor vor fi dublate.

Anunțul șefului de stat a venit la scurt timp după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară în Parlament pentru a anula pensiile speciale, ”deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale” potrivit declarațiilor acestuia.

Dispozițiile cuprinse în actul promulgat prevăd că legea va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,respectiv 1 februarie, ceea ce înseamnă în mai puțin de o lună.

Noile prevederi adoptate spun că alocațiile pentru copii vor fi în cuantum de:
a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
c) 600 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
Premierul Ludovic Orban anunța vineri că Guvernul va amâna aplicarea acestei măriri a alocațiilor, până va exista posibilitatea să asigure resursele financiare în buget, lucru posibil doar prin adoptarea unei legi de rectificare bugetară, care nu poate fi realizată în primele 6 luni ale anului, potrivit Legii responsabilității fiscal-bugetare [art.23 alin(2)] .
Guvernul va amâna așadar, până cel puțin în iulie, aplicarea legii prin care alocațiile vor fi dublate. O ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului urmează a fi adoptată în decursul aceste săptămâni de către Guvern, potrivit viceprim-ministrului Raluca Turcan.
Presiunea care apasă bugetul din acest an, din motive ce țin de politica falimentară a fostului guvern, dorim să nu afecteze copiii din România”, a declarat Turcan pentru G4Media.ro.
PNL este partidul de care sunt legate toate majorările alocațiilor pentru copii de până acum: 2008, 2015 și 2019. În plus, începând cu 1 Ianuarie 2020, alocațiile sunt indexate cu rata inflației tot datorită PNL.  Guvernul PNL va găsi resursele financiare pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii, așa cum prevede legea promulgată astăzi de Președintele Klaus Iohannis. Când a fost construit bugetul pe anul 2020, la finalul anului trecut, suma necesară pentru ca alocațiile mărite să intre în plată nu a fost inclusă, nefiind lege în vigoare”, a mai spus Raluca Turcan.

#DosarulAngajărilorFictive –> Liviu Dragnea pledează nevinovat. ICCJ amână pentru 21 ianuarie pronunțarea cu privire la recursul în casație

Articolul precedent

Primarul din Praga care a rezolvat problema taximetriștilor lacomi. Cum sunt pedepsiți aceștia în România?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual