sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Premierul Orban, reacție la reluarea Dosarului 10 august: Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul

0

Prim-ministrul Ludovic Orban a salutat decizia de infirmare a clasării Dosarului 10 august și reluarea cercetării împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, arătând că adevărul despre incidentele din 2018 trebuie stabilit în instanță.

DIICOT a anunțat marți, 04 august, redeschiderea dosarelor penale pentru șefii Jandarmeriei în Dosarul 10 august, după ce dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie. Decizia de clasare a atras, însă, proteste puternice din partea societății civile, precum și a președintelui Klaus Iohannis.

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a infirmat parțial ordonanța de clasare a Dosarului 10 august și a decis redeschiderea urmăririi penale cu privire la foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș, Mihai Chirică și Ionuț Sindile, potrivit comunicatului DIICOT.

Ludovic Orban a declarat, potrivit unui comunicat al Guvernului, că: „Este inadmisibil că, la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic.

Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției. Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018.”

Declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a reprezentat una dintre prioritățile Guvernului Orban, se mai arată în comunicat, precizându-se, de asemenea, că Ministerul de Interne a contribuit la acest lucru, prin declasificarea datelor privind intervenția jandarmilor și desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile, 10 şi 11 august. În comunicat se mai menționează că reprimarea cu brutalitate a unei manifestații pașnice de către forțele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită.

Pe 15 iulie, cauza a fost clasată sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a
infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au decis că probele depuse la dosarul deschis pentru violențele din data de 10 august 2018, săvârșite de forțele de ordine împotriva protestanților din Piața Victoriei, nu atestă existența unei tentative cu privire la o lovitură de stat. Cauza a fost clasată și pentru 4 șefi din Jandarmerie și Poliție în privința săvârșirii a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Un turist din Italia a distrus o sculptură a lui Canova pentru a-și face un selfie

Articolul precedent

Ultima raportare a Grupului de comunicare strategică arată 1.309 cazuri noi de infectare cu COVID-19. În prezent, în România sunt infectate 56.550 de persoane

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual