sursă foto: gov.ro
FactualSpot

Premierul Orban analizează posibilitatea invocării unui conflict juridic de natură constituțională: „Eu nu mă joc cu soarta României”

0

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că analizează posibilitatea de a sesiza un conflict juridic de natură constituțională la Curtea Constituțională. Conflictul juridic este determinat în viziunea premierului de depunerea moțiunii de cenzură tocmai în perioada vacanței parlamentare.

„Analizăm posibilitatea nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiune extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia. Analizăm toate temeiurile constituţionale.

O moţiune de cenzură poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanţele parlamentare durează două luni cea de vară, o lună cea de iarnă. Deci trei luni. Asta ar însemna că deşi textul constituţional spune că moţiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură data pe o singură moţiune pe sesiune, acesta e textul constitutional, gândiţi-vă că dacă s-ar permite depunerea de moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară orice Guvern ar fi supus unui asediu unor moţiuni de cenzură.

S-ar putea depune la limită 5 zile, se pot depune cred că 18 moţiuni de cenzură, în intervalul de timp în vacanţele parlamentare. Ce ţară ar fi aia în care Guvernul ar fi asediat de moţiuni în vacanţele parlamentare? Deci analizăm posibilitatea sesizării CCR.”

Partidul Social Democrat a depus luni moţiune de cenzură în Parlament, iar birourile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaților au hotărât ca citirea moţiunii să aibă loc în plenul reunit din data de 20 august.

Conform șefului Executivului, moțiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate: „Eu nu mă joc cu soarta României. În momentul în care mi-am asumat această poziţie de premier, am făcut-o în deplină cunoştinţă de cauză, asumându-mi toate responsabilităţile şi consecinţele.”

Soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice intră în atribuțiile Curţii Constituţionale, atribuție ce a fost introdusă ca urmare a revizuirii Constituției în anul 2003.

Curtea Constituțională poate fi sesizată în vederea soluționării unui conflict juridic doar de către Președintele României, președinții celor două Camere, a prim-ministrului și a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

În Capitală, permisul de conducere se obține contra sumei de 500 de euro. Polițistul în cauză a fost reținut

Articolul precedent

Eliminarea birocrației excesive de la Registrul Comerțului – Ministrul Justiției a inițiat un proiect de lege

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual