sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Premierul încearcă să stopeze moțiunea de cenzură prin invocarea unui conflict între Guvern și Parlament. Liberalii pot câștiga mai mult timp până la dezbateri

0

Începând cu ora 12:00 senatorii și deputații s-au reunit în ședința comună a celor două camere pentru a da citire moțiunii de cenzură depuse împotriva Guvernului Orban, semnată de 205 de parlamentari, cifră ce însumează aproape toți membrii social-democrați din Parlament, cu excepția a 5 persoane. Este a doua oară când social-democrații încearcă să înlăture PNL-ul de la guvernare, o primă moțiune fiind adoptată la începutul sesiunii parlamentare, pe 5 februarie, concluzionându-se cu numirea aceluiași prim-ministru și

După încheierea ședinței, premierul Ludovic Orban a anunțat că va ataca moțiunea la CCR în decursul zilei de azi ori zilei următoare, invocând un un conflict juridic de natură constituțională între instituția Guvernului și a Parlamentului, potrivit planului instituit de echipa încă de zilele trecute.

Citește și :Premierul Orban analizează posibilitatea invocării unui conflict juridic de natură constituțională: „Eu nu mă joc cu soarta României”

Potrivit legii privind organizarea și funcționarea CCR (nr 47/1992) primul-ministru este una dintre instituțiile care poate invoca în Fața Curții Constituționale existenta unui conflict juridic  de natură
constituţională dintre autorităţile publice.

Rămâne de văzut ce vor hotărî înalții magistrați ai curții, însă potrivit hotărârii adoptate de cei care asigură președinția celor două camere, sesiunea extraordinară a parlamentului a fost din nou prelungită, până pe 30 august.

Le spun clar celor de la PSD: nu vă jucați cu focul, nu forțați procedura. Până nu se pronunță Curtea, demersul este neconstituțional. A nu ține cont de acest conflict și a te duce înainte fără niciun fel de noimă ar fi o nesocotire a Constituției. E o decizie pe care am luat-o în cursul zilei de azi”, a precizat Ludovic Orban.

Conducerea Parlamentului nu a stabilit încă data susținerii dezbaterilor și a votului privind moțiunii de cenzură. Ținând cont de faptul că Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului sunt majoritar asigurate de membrii PSD, decizia privind calendarul moțiunii va fi prestabilită  în ședința Comitetului Executiv al partidului de vineri.

Potrivit prevederilor constituționale [art.113 alin(3)] moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului este necesar ca ședința în plen să însumeze cel puțin jumătate plus unu din membrii  prezenți care compun cele două Camere ale Parlamentului, iar decizia se adoptă cu condiția exprimării într-un sens a jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465), ceea ce înseamnă 233 de voturi „pentru”.

Efectul adoptării unei moțiuni de cenzură este retragerea încrederii Guvernului, încredere acordată de membrii Parlamentului în momentul numirii în funcție a executivului. Odată ce încrederea parlamentarilor a fost retrasă, Guvernul este demis.

Grupul de comunicare strategică raportează 1.346 de noi infectări cu COVID-19. Totalul românilor îmbolnăviți a ajuns la 74.963

Articolul precedent

Trei turiste s-au rătăcit din cauza indicatoarelor distruse. Cei care au comis fapta riscă dosar penal

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual