sursa foto: Facebook/PartidulSocialDemocrat
FactualSpot

Prelungim starea de alertă? Guvernul va spune azi că DA, parlamentarii PSD analizează cum să spună NU

0

În data de 15 iunie, starea de alertă instituită pe teritoriul României prin Hotărârea de Guvern nr.410/2020 va expira, iar prelungirea acesteia necesită aprobarea Parlamentului, conform ultimelor norme adoptate prin Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Așa cum și Președintele Klaus Iohannis a atras atenția Parlamentului, se impune prelungirea stării de alertă: ”Virusul nu dispare printr-un vot în parlament, dar dacă sprijinim Guvernul putem să controlam eficient aceasta răspândire a epidemiei.”

Ședința de azi de la Palatul Victoria, include pe ordinea de zi a Guvernului, potrivit unor surse, adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență are programată o ședință joi, la ora 18:00.

Opoziția (PSD, ALDE și ProRomânia) împreună cu USR a susținut că prelungirea pe întreg teritoriul țării, a stării de alertă, pentru 30 de zile nu este justificată.

Astăzi, la ora 12:00, liderii PSD s-au reunit în ședința conducerii interimare pentru a discuta poziția pe care majoritatea parlamentară o va avea asupra stării de alertă.

Așteptăm să vedem propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă. PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecție la adresa populației”, susțin surse din PSD, citate de Digi24.

Suntem de acord cu o perioadă limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, au explicat aceleași surse din conducerea PSD pentru Digi24, privitor la decizia de a nu vota în Parlament prelungire stării de alertă, ci trecerea la o stare intermediară care să asigure tranziția către normalitate. 

Dacă Guvernul adoptă astăzi o HG pentru prelungirea stării de alertă, trebuie supusă aprobării Parlamentului, care are termen de 5 zile să încuviințeze măsură asupra căreia poate aduce modificări, ori să respingă  solicitarea de încuviințare, situație în care starea de alertă încetează de îndată.

Planul B al Guvernului, descris de secretarul de stat MAI, Raed Arafat, ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel.  Numărul de cazuri raportate astăzi de INSP pentru ultimele 24h este crescător față de ultimele zile: 238 de noi cazuri infectate, 9 decese.

Grupul de comunicare strategică anunță că sunt 21.182 de români infectați cu COVID-19. 15.283 de persoane s-au vindecat și 1.369 au decedat

Articolul precedent

China a fost acuzată pentru prima dată de către Comisia Europeană de dezinformare cu privire la pandemia de COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual