sursa foto: viata-libera.ro Foto: Bogdan Codrescu
FactualSpot

Precizările ministrului Educației cu privire la desfășurarea activităților în învățământ: mediile se încheie fără teze, cu minimum 2 note

0

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a făcut o declarație de presă pentru a aduce informații suplimentare la precizările făcute de Președintele Iohannis, privind finalizarea anului actual școlar în condițiile de siguranță impuse de Guvern pentru evitarea răspândirii infecției cu coronavirus.

Prioritățile Ministerului Educației constau în asigurarea unui cadrul necesar pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii și susținerea examenelor atât pentru elevi cât și pentru profesori, în condiții de siguranță și cu respectarea recomandărilor de distanțare fizică.

Ministrul a menționat că în deciziile adoptate au fost luate în calcul și măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Letonia, Malta Ungaria le-au adoptat în contextul pandemiei COVID-19.

Cursurile realizare în unitățile de învățământ rămân suspendate și după ridicarea stării de urgență, însă continuă învățarea asistată de tehnologie până în data de 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020.

Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru.

Materia care nu va fi parcursă se va recupera în anul școlar următor, conform ghidurilor metodologice ce urmează a fi elaborate de Ministerul Educației pentru fiecare materie în parte.

Mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note, însă nu se vor mai susține teze. Pentru situațiile excepționale, de exemplu în cazul în care un elev nu are 2 calificative sau note, Ministerului Educației va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare.

Studenții vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei autoritare va stabili data susținerii acestor examene.

Excepție de la măsurile anunțate fac elevii din clasele a 8-a, a 12-a, a 13-a, anii de final de ciclu profesional și post-liceal unde se va relua activitatea în cadrul unităților de învățământ pe data de 2 iulie pentru doar 2 săptămâni, în care se vor realiza numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.

 „Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților” a specificat ministrul Anisie. În această situație pregătirea elevilor va continua în sistem online.

Evaluarea națională și BAC-ul se vor susține în conformitate cu noua programa pe care Ministerul a transmis-o și respectând calendarele comunicate deja. Practic, evaluarea națională se va susține începând cu 15 iunie, iar examenul de bacalaureat are ca element de noutate că va începe cu probleme scrise în data de 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior.

Pentru cei care susțin examen de certificare pentru învățământ profesional și profesional dual, dar și post-liceal, examinarea se va realiza numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată. Examenele pe care le susțin cadrele didactice: titularizare, definitivat, grade didactice, se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță urmând ca ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere dar și calendarul.

Pentru siguranța sanitară în școli, Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății va elabora un plan pentru reluarea activității în învățământ. Monica Anisie a precizat că în sala de clasă vor fi simultan maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială.

Arabia Saudită interzice practica flagelării și a pedepsei cu moartea împotriva minorilor

Articolul precedent

Bucureștiul se află pe primul loc în clasamentul orașelor care permit lucrul de acasă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual