sursa foto: newstrack.ro
FactualSpot

Precizări ale Avocatului Poporului despre starea de alertă și restrângerea drepturilor pe o perioadă nedefinită

0

În cadrul unei conferințe de presă, Avocatul Poporului a făcut precizări cu privire la starea de alertă care a fost prelungită și limitele acesteia.

Renate Weber a subliniat faptul că există o posibilitate constituțională limitată a restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

 „Suntem astăzi în situaţia în care vedem că starea de alertă se tot prelungeşte din lună în lună. Noi nu avem o legislaţie clară să ne spună care este limita maximă. Mă întreb: Dacă pandemia mai durează încă 2 ani jumătate – 3, vom avea stare de alertă o perioadă atât de lungă? Pentru că posibilitatea constituţională a restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi e aceea de a fi pe o perioadă de timp limitată. În momentul în care însă ne ducem cu aceste restrângeri pe durate de timp atât de mari întrebarea se pune dacă nu cumva însăşi esenţa acelui drept este în realitate atinsă”, a transmis aceasta.

Problema limitei de timp care în opinia Avocatului Poporului ar trebui stabilită, intervine din faptul că pe timpul stării de alertă se pot aplica măsuri conform OUG nr. 21/2004, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, care restrâng drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii.

Totodată, în mod firesc, nu va putea fi limitat dreptul la viață, nici accesul liber la justiție, fiind interzise tortura şi pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante, precum și condamnarea pentru infracţiuni neprevăzute în lege, potrivit dreptului naţional sau internaţional.

 În opinia Avocatului Poporului, limita de timp aplicată stării de alertă ar trebui stabilită de către Parlament, cu ajutorul specialiștilor din diverse domenii „Asta ar trebui să fie, în general, în legătură cu orice soluţie – adică legi clare, făcute de Parlament, dezbătute. (…) Votul este al parlamentarilor, dar, până la acel vot, cred că la elaborarea lor ar trebui să fie consultaţi specialişti din diferite domenii, nu doar experţi medicali, ci şi experţi în drept constituţional, experţi în drepturile omului, adică ar trebui să facem politici publice serioase, în aşa fel încât legea, atunci când este dată, să nu fie o lege ad-hoc. Aşa au fost. Dacă vă uitaţi pe Legile 55 şi 136, ele sunt legi pentru această pandemie. Bine, 136 se doreşte un pic mai acoperitoare, dar sunt date acum, imediat. Nu. Ar trebui să facem legislaţie care să dureze perioade lungi de timp şi pe care să o putem folosi în siguranţă”.

 

Număr record al cazurilor zilnice în România: 1.713 în ultimele 24 de ore. 471 de persoane se află la ATI

Articolul precedent

Parchetul European prin Laura Codruța Kövesi a respins oferta Ministerului Justiției de a trimite doar 10 procurori pentru investigarea fraudelor cu fonduri europene

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual