sursa foto: middleeasteye.net
FactualSpot

Postările de pe TikTok au adus unor tinere din Egipt pedeapsa cu închisoarea

0

Un tribunal din Cairo a condamnat șase tinere, influenceri pe rețelele sociale, la doi ani de închisoare pentru încălcarea „moralei publice, a valorilor și principiilor familiei prin postări imorale, cu care au promovat traficul de persoane.” Activiștii consideră această hotărâre drept un „atac scandalos asupra libertăților civile”, potrivit Deutsche Welle.

Verdictul dat celor două tinere din Egipt la începutul acestei săptămâni a fost de doi ani de închisoare, plus amenzi de aproape 16.000 de euro fiecare. Alte trei tinere au fost, de asemenea, condamnate la doi ani de închisoare, iar miercuri, 29 iulie, o altă femeie a fost amendată și condamnată la trei ani de închisoare pentru o condamnare similară.

În hotărârile lor, care nu sunt definitive încă, judecătorii i-au acuzat pe inculpați de publicarea unor videoclipuri de dans „indecente” și că „încalcă valorile și principiile familiei egiptene.” Femeile au incitat la „dezmăț” și au încurajat de asemenea traficul de persoane, mai arată procurorii în declarație, în care se face referire la: Haneen Hossam, o studentă de 20 de ani, și Mawada Eladhm, în vârstă de 22 de ani.

Ambele femei sunt active pe TikTok, platforma chineză pentru videoclipuri populare în rândul tinerilor, acolo unde au adunat mai mult de un milion de urmăritori cu clipurile lor de 15 secunde, în care s-au pozat alături de mașini sport, dansând în bucătărie sau făcând glume inofensive. Cele două femei sunt adesea văzute în machiaj grele, pentru standardele egiptene.

În Egipt, oamenii pot fi condamnați pentru acuzații precum „abuzul de social media” sau „incitare la dezmăț și imoralitate.” Toate femeile au vrut să atragă mai mulți urmăritori, potrivit avocaților lui Eladhm. „Vor doar adepți. Ei nu fac parte din nicio rețea de prostituție și nu știau că acesta este modul în care mesajul lor va fi perceput de procurori”, a declarat Samar Shabana, membru al echipei juridice.

„Arestarea și urmărirea penală a bloggerilor egipteni doar pentru că au postat videoclipuri cu ei înșiși dansând sau cântând este un atac scandalos asupra libertăților civile”, a declarat Vanessa Ullrich, expertă în drepturile omului la Amnesty International Germania. „Hotărârea arată modul în care autoritățile egiptene folosesc acuzații false și vagi precum ‘încălcarea valorilor familiei’ și ‘incitarea la dezmăț’ împotriva femeilor influenceri pentru a controla platformele online și a consolida sistemele sociale și juridice patriarhale”, a mai declarat ea pentru DW.

O femeie din Argeș este cercetată penal după ce a solicitat o ambulanță fără să precizeze că este infectată cu COVID-19

Articolul precedent

Hong Kong amână alegerile pentru anul viitor din cauza virusului COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual