sursa foto: Digi24.ro
FactualSpot

Ponta despre premierul care caută salvarea Guvernului în voturi cumpărate ”la bucată”: Dacă va trece moțiunea, Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la prezidențiale

0

Mâine începând cu ora 10:00 senatorii și deputații se vor întruni în plenul Parlamentului pentru a supune la vot moțiunea de cenzură. Din cei 465 de parlamentari, 237 au semnat textul moțiunii depuse marțea trecută. Potrivit dispozițiilor constituționale, pentru ca moțiunea să poată fi adoptată este necesar votul majorității membrilor din Parlament (majoritate absolută) ceea ce înseamnă minimum 233.

Potrivit declarațiilor făcute seara trecută de liderul Pro România, Victor Ponta, la televiziunea Digi24, premierul Viorica Dăncilă încearcă din răsputeri să negocieze voturile de mâine. Ceea ce prim-ministrul le promite parlamentarilor în schimbul unui vot împotriva moțiunii este un post de ministru în Guvernul său.

Doamna Dăncilă a promis – cel puțin în grupul Pro România eu am numărat, am vorbit cu 12 colegi pe care i-a sunat doamna Dăncilă personal, nu prin interpuși și le-a propus să fie miniștri și râdeam că dacă 12 sunt de la Pro România, câți or mai fi de la PSD? Faptul că totuși a promis 7,5 miliarde de lei din banii publici pentru niște lucrări ale unor primari arată că e o persoană care nu înțelege responsabilitatea funcției de prim-ministru și calcă în multe străchini și sper ca joi să scăpăm de doamna Dăncilă, pentru că se dovedește mai dăunătoare decât domnul Dragnea”, a declarat Victor Ponta la Digi24.

Trebuie menționat și faptul că astăzi, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus în cadrul unei conferințe de presă următoarele: „Avertizez public preşedintele PSD şi negociatorii PSD că orice promisiune făcută, în bani sau în funcţii, către parlamentari pentru a le schimba opţiunea politică reprezintă o infracţiune.  Ca atare, îi somăm să se abţină de la practicile cu care ne-au obişnuit. Oricum, şansele de reuşită a unor astfel de practici, după părerea mea, sunt egale cu zero.

După moțiune, social-democrații vor susține Mircea Diaconu, candidat independent

Liderul Pro România susține că după ce moțiunea de cenzură va trece, PSD nu-și va mai îndrepta sprijinul către candidatura Vioricăi Dăncilă pentru alegerile prezidențiale și că susținerea partidului va fi redirecționată către candidatul susținut de ALDE alături de partidul său, anume Mircea Diaconu. Victor Ponta nu o vede însă pe Viorica Dăncilă retrăgându-se  din proprie inițiativă din cursa prezidențială, în cazul unui eșec în Parlament. Ea va fi debarcată de propriul partid, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Liviu Dragnea, spune fostul lider PSD.

Înregistrarea publicată de newsweek a discursului susținut de Viorica Dăncilă, surprins în cadrul unei întâlniri cu colegii din conducerea PSD,  arată cum președinta de partid le spune că dacă moțiunea de cenzură nu trece joi, șansele candidatului PSD în alegerile prezidențiale 2019 vor crește.

Are dreptate doamna Dăncilă. În turul 1, va avea un scor mai mare candidatul social-democrat. Și anume Mircea Diaconu. Sunt convins că dacă va trece moțiunea, doamna Dăncilă nu va mai fi absolut nimic” – a comentat Victor Ponta la Digi24.

Și dacă nu trece moțiunea, Guvernul tot nu scapă

Problema e că nu are nicio soluție. Chiar dacă cumva nu trece moțiunea joi, Dăncilă nu are guvern, trebuie să vină la restructurare să obțină ea 233 de voturi. Cum? Cumpărând cât la bucată în condițiile în care România este în acest moment într-o gravă criză bugetară, care se transformă într-o criză economică și socială? Cumpărând câte un om, la bucată, cu iluzii, nu va funcționa acest sistem” este de părere Victor Ponta.

Dar și dacă trece…Pro România vrea în coaliție

Liderul Pro România a reconfirmat că va propune o coaliție PSD-ALDE-Pro România care să meargă cu o propunere de premier către Președintele Iohannis. Victor Ponta nu a vrut să dezvăluie cine va fi această propunere, dar a dat asigurări că nu e George Maior, așa cum s-a vehiculat în presă.

„Poate vor avea curaj să scape de conducerea actuală, să mergem cu o formulă acceptabilă către președinte, altfel evident dl Iohannis o va respinge. Prefer un premier nemembru de partid, dar cu suficiente garanții de profesionalism, integritate și normalitate. Ar fi o majoritate care să funcționeze”, a explicat Victor Ponta.

Nu exclud și nu mă opun ideii ca PNL și USR să formeze o majoritate, deocamdată nu s-au înțeles între ei și oricum, cu 140 de parlamentari le va fi destul de greu să aibă o majoritate de 240” mai spune fostul premier analizând șansele răsturnării unei majorități parlamentare de partea opoziției.

„Dacă trece moțiunea, doamna Dăncilă nu va mai fi absolut nimic . Va fi un lucru bun chiar și pentru PSD, pentru că doamna Dăncilă, ca și dl Dragnea, este o ghiulea pe picioarele PSD. Dacă trece moțiunea, cu siguranță Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD. Doamna Dăncilă, ca și cel care a creat-o, dl Dragnea, va pleca în ultima secundă, cu forța, la dorința PSD. Să sperăm că joi trece moțiunea”, a încheiat Victor Ponta.

Proiectul legislativ propus de Liviu Dragnea privind dublul standard de calitate a produselor a fost adoptat de Senat

Articolul precedent

Atitudinea Anei Birchall va fi discutată în următoarea ședință CEx. Tensiuni între Ministrul Justiției și PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual