sursa foto: alaraby.co.uk
FactualSpot

Poliția Turcă a folosit forța împotriva manifestanților. Ziua Internațională pentru Eliminarea Violențelor asupra Femeilor

0

Luni, autoritățile turce au împrăștiat, prin folosirea forței, câteva mii de manifestanţi care defilau, la Istanbul, pentru a cere eliminarea impunităţii de care beneficiază autorii violenţelor împotriva femeilor, o problemă constantă în Turcia, relatează AFP.

Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene, trăgând, totodată, și gloanţe de plastic pentru a răspândi mulțimea de manifestanţi, formată în mare parte din femei, care încercau să defileze pe bulevardul Istiklal din centrul Istanbulului.

În jur de 2.000 de persoane se adunaseră într-o mică piaţă din apropiere, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, cu pancarte prin care cereau „eliminarea impunităţii” sau pe care se puteau citi nume de femei ucise de partenerul lor sau de fostul lor partener în Turcia.

„Nu vom tolera pierderea nici unei alte femei”, arăta unul dintre bannerele protestatarilor din capul coloanei.

Ayse Baykal, o profesoară, a arătat, pentru AFP, că a venit să manifesteze „împotriva duşmanilor femeilor” cu scopul de „a pune capăt crimelor împotriva femeilor”.

„În ultimul timp, omorurile asupra femeilor din ţara noastră s-au înmulţit mult şi, peste tot în societate, suntem reduse la tăcere”, a declarat o altă femeie, pe nume Ozge Cekcen, în vârstă de 25 de ani.

După această adunare, care s-a desfăşurat într-o atmosferă de calm, manifestanţii au pornit în marș pe bulevardul Istiklal, însă au fost blocaţi rapid de un zid de scutieri ai trupelor speciale, care au dispersat mulţimea prin folosirea forţei.

În ultimele săptămâni, Turcia s-a cutremurat din cauza mai multor situații apărute, în care femeile au fost ucise de bărbaţi, cazuri extrem de mediatizate. Printre acestea se face remarcată moartea lui Emine Bulut, ucisă în public sub ochii fiicei sale de zece ani de către fostul soţ.

De la începutul anului, un număr total de 378 de femei au fost ucise în Turcia, conform grupului de apărare a drepturilor femeilor „Vom opri feminicidul”. În 2018, s-au înregistrat 440 de astfel de omoruri, în comparație cu anul 2011, când s-au înregistrat doar 121 decese în rândul femeilor ucise de bărbați.

Diverse asociaţii acuză cu regularitate justiţia turcă de faptul că pronunţă pedepse insuficiente pentru a combate acest fenomen.

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violențelor asupra Femeilor – 25 noiembrie

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, Dan Motreanu, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care arată că s-a alăturat inițiativei Orange the World, care a avut anul acesta tema „Generația Egalitate condamnă violul”. Una din 20 de femei a fost violată în UE, arată statisticile. De asemenea, mai multe instituții europene au fost luminate ieri, 25 noiembrie, în portocaliu.

„Drama femeilor abuzate poate fi îndepărtată plecând de la comportamentul individual al fiecăruia dintre noi. Trebuie să acționăm pentru oprirea acestui fenomen”, mai arată Motreanu în mesajul postat pe Facebook.

Libertatea întrunirilor, Drept Constituțional

În România, dreptul de întrunire este reglementat la nivel constituțional, în art. 39. Acesta reglementează faptul că: mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.”

Parlamentul European plănuiește o moțiune pentru a atrage atenția Comisiei Europene asupra unei urgențe climatice

Articolul precedent

#DosarulColectiv –> Piedone: „Dacă în club erau şi copiii mei aş fi spus la fel, că nu am greşit”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual