Din practicăSpot

Poliția face un nou exces de zel

0

O femeie în vârstă de 81 de ani a fost amendată de organele de poliție deoarece mergea prea încet pe trecerea de pietoni. Un trecător a surprins momentul în care bătrâna prezenta actul de identitate pentru redactarea procesului verbal, iar ulterior filmarea a fost distribuită pe Facebook.

Postarea respectivă a strâns mii de reacții negative în semn de indignare față de aplicarea abuzivă a legii în cazul bătrânei.

Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic este reglementată de OUG 195/2002 republicată, privind circulația pe drumurile publice.

La art. 99 al ordonanței, alin(1) punctul 3 este prevăzut faptul că nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni (2 sau 3 puncte-amendă).

Norma invocată de polițiști pentru nerespectarea circulației  este cea prevăzută la art.59 alin(2) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 și anume: „Când semnalul de culoare verde începe să funcționeze intermitent înseamnă că timpul afectat traversării drumului este în curs de epuizare și urmează semnalul roșu. În acest caz pietonul surprins în traversarea drumului trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu sau spațiu interzis circulației vehiculelor, să aștepte pe acesta apariția semnalului de culoare verde”.

Bătrâna în cauză a trebuit să suporte consecințele, mai precis sancțiunea cu amenda.  Însă, în mod clar, interpretarea normelor în sensul aplicării unei sancțiuni față de o persoană vârstnică aflată în imposibilitatea de a alerta deplasarea este dincolo de intenția legiuitorului. Etica și spiritul civic ar trebui să ne facă mai înțelegători față de situația defavorizată în care se regăsesc anumiți pietoni, și în care, până la urmă, cu toții vom ajunge să ne regăsim odată cu trecerea timpului.  Iată un exemplu în care un șofer este îngăduitor față de o persoană aflată în dezavantajele vârstei înaintate.

Mai precizăm faptul că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct -amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, însă, prin excepție, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 un punct-amendă este 145 lei. [art.98 alin (22) din OUG. 195/2002].

ANAF propune condiții mai puțin drastice pentru debitorii obligațiilor fiscale restante. Află cu cât pot crește pragurile de la care se instituie poprirea

Articolul precedent

Best of “Barnisme” – pamflet

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică