sursa foto: facebook.com/pnl.ro
FactualSpot

Pleacă Guvernul Orban, vine Guvernul Orban? Ionel Dancă: „Este prima zi pentru declanșarea alegerilor anticipate”

0

LIVE: Conferință de presă susținută de premierul interimar și propunerea pentru viitorul premier, Ludovic Orban

„Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declansarea alegerilor anticipate” anunță șeful cancelariei premierului Orban, Ionel Dancă.

După ce Guvernul Orban a fost demis, Ludovic Orban a fost propus din nou pentru funcția de prim-ministru și, implicit, pentru formarea listei de miniștri și a unui plan de Guvernare. În această dimineață, liberalii reuniți în ședința Biroului Executiv PNL au aprobat în unanimitate lista nechimbată a miniștrilor dar și un program revizuit pentru guvernare. 

Potrivit surselor, Ludovic Orban, în poziția de candidat propus pentru funcția de premier, va trimite astăzi în Parlament lista cabinetului de miniștri și programul de guvernare ajustat cu noi măsuri ce se vor a fi adoptate.

Care sunt pașii de urmat?

După primirea planului de Guvernare și a listei de miniștri propuși spre obținerea unui nou vot de încredere din partea Parlamentului, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni pentru a stabili data ședinței în plen pentru acordarea votului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. În urma audierilor, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Ludovic Orban a precizat că miniștrii propuși se vor prezenta la audieri potrivit procedurilor, însă parlamentarii partidului se vor abține la vot în comisiile de specialitate. Mai mult decât atât, Guvernul nu va fi votat de liberali nici în plenul Parlamentului, în speranța că vor reuși declanșarea organizării alegerilor anticipate.

Dacă votul de încredere din Parlament va eșua în investirea noii (și în același timp vechii) propuneri de Guvern, o nouă propunere va fi înaintată de Președintele României, repetând procesul. În cazul în care Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură, Președintele va putea să dizolve Parlamentul și astfel se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

Liberalii își doresc întoarcerea la votul românilor pentru că actuala majoritate parlamentară se opune reformelor pe care Partidul Național Liberal le-a inițiat în mai multe domenii. Parlamentul a respins ordonanțe emise de Guvern menite să repare efecte negative economice, spre exemplu din cele create de  celebra OUG 114. (ex: Ordonanța 1/2020)

„Este nevoie de o nouă configurație parlamentară care să asigure o guvernare stabilă pe termen lung, care să facă reformele necesare de care are nevoie România.”  susține Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt PNL.

Celebrul lanț de librării, Barnes and Noble, a retras de pe piață seria de cărți special dedicată istoriei afro-americanilor, fiind considerate ofensivă

Articolul precedent

Curtea Constituțională a Croației reglementează adopția de către persoanele de același sex

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual