sursa foto: TASS/ Kremlin
FactualSpot

Platforma YouTube a interzis videoclipul de promovare al lui Putin, realizat cu ocazia referendumului, în care instigă la ură

0

Platforma de clipuri video YouTube a interzis o postare prin care era promovat referendumul iniţiat de preşedintele rus Vladimir Putin din cauza faptului că acest videoclip promova un discurs instigator la ură, informează dpa, citată de Agerpres.

Referendumul este programat să aibă loc în Rusia pe data de 1 iulie, iar, prin intermediul său, liderul de la Kremlin încearcă să obţină sprijinul poporului rus pentru a schimba o serie de articole din Legea Fundamentală. Una dintre clauze prevede posibilitatea oficierii căsătoriei doar între un bărbat şi o femeie. Acest amendament este reprezentat și în clipul de propagandă, în care un cuplu homosexual fictiv, care a adoptat un orfan, este ridiculizat.

În luna martie, Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat un proiect de modificare a Constituţiei Rusiei, un set de amendamente constituționale propuse de Putin, care includ definirea căsătoriei ca o uniune heterosexuală și un limbaj care promite un omagiu „strămoșilor care ne-au lăsat idealurile lor și credința în Dumnezeu.”

Vladimir Putin a declarat de numeroase ori că Rusia nu va legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex, cât timp el va fi preşedinte. De asemenea, cuplurilor homosexuale le este interzis în Rusia să adopte copii, potrivit unei legi semnate de Putin în 2013. Pe de altă parte, în SUA, unde se află sediul central al companiei YouTube, sunt permise atât căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, cât şi adopţiile pentru astfel de cupluri.

Respectivele amendamente propuse pentru modificarea Constituţiei i-ar permite, totodată, lui Putin să obțină noi mandate pentru încă 12 ani de la terminarea actualului mandat, în 2024. Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, se menţine deja de două decenii la conducerea Rusiei, în calitate de preşedinte sau premier. El este cel liderul rus care s-a menţinut cel mai mult la putere după Iosif Vissarionovici Stalin.

Referendumul nu se referă doar la problema căsătoriei între persoane de acelaşi sex, ci mai degrabă la „întrebarea dacă cetăţenii (ruşi) nu doresc să schimbe nimic în vieţile lor timp de alţi 12 ani”, potrivit politologului Abbas Galiamov. Conform Centrului Levada, cea mai mare companie de sondare a opiniei publice din Rusia, 44% dintre alegătorii ruşi sunt de acord și vor vota în favoarea amendamentelor la referendum.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Infracțiunea de incitare la ură sau discriminare este incriminată de legea română în art. 369 din Codul Penal – incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

O familie din Maramureș este cercetată de DIICOT pentru acte de sclavie asupra mai multor persoane

Articolul precedent

BREAKING NEWS: Alertă cu bombă la Tribunalul București

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual