sursa foto: dmagazine.com
FactualSpot

Piloți acuzați că au plasat o cameră ascunsă în toaleta unui avion. Încălcarea intimității, sancționată în România

0

Doi piloți au fost acuzați de o însoțitoare de zbor a companiei Southwest Airlines de faptul că au instalat în toaleta unui avion o cameră ascunsă prin intermediul căreia erau transmise imagini live în cabina de pilotaj, relatează BBC.

Renee Steinaker a declarat, în cadrul procesului intentat celor doi, că a surprins piloții uitându-se la imaginile filmate de camera ascunsă în timpul unui zbor din 2017 cu ruta Pittsburgh-Phoenix.

Pilotul Terry Graham i-ar fi cerut femeii să stea în cabină cu copilotul, Ryan Russell, în timp ce el folosea toaleta. În acel moment, însoțitoarea de zbor a observat un iPad care arăta imagini live de la toaletă.

Piloții și compania Southwest Airlines, care opera zborul, au negat existența unei camere plasate să filmeze pasagerii și membrii echipajului în momentul folosirii toaletei. Mai mult, compania aeriană a declarat că aceasta ar reprezenta „o încercare neadecvată de umor”.

Cu toate acestea, Renee Steinaker susține că Ryan Russell, copilotul, i-a cerut să nu discute despre existența camerei, care ar fi reprezentat o „măsură de securitate de top secret”. Însoțitoarea de zbor a declarat că a raportat incidentul companiei aeriene, însă un supervizor i-ar fi cerut să nu relateze nimănui cele întâmplate.

Southwest Airlines nu a luat nicio măsură împotriva piloților, iar reprezentanții companiei au declarat pentru BBC că ei nu plasează camere în toaletele aeronavelor”.

Când a fost raportat incidentul, în urmă cu doi ani, am investigat acuzațiile și am discutat situația cu echipajul implicat. Putem confirma din ancheta noastră că nu a existat niciodată o cameră de luat vederi în toaletă, au mai arătat reprezentanții Southwest Airlines.

Steinaker cere, în schimb, daune de cel puțin 50.000 de dolari de la compania aeriană și de la piloți. Un avocat al lui Renee Steinaker, Ronald Goldman, este de părere că acuzațiile din acest proces sunt „scandaloase”. Potrivit declarațiilor avocatului, femeia a fost „afectată semnificativ” de acest incidentcare i-a provocat „stres emoțional sever”

Dreptul la viață intimă reglementat în România

Dacă acest incident ar fi intervenit în România, el ar fi încălcat, în primul rând, articolul 26 din Constituție, și anume dreptul la viaţa intimă, familială şi privată. Conform acestuia, autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. De asemenea, persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Articolul 58 din Noul Cod Civil precizează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private. 

Prin comiterea unei fapte precum cea precizată în speța menționată mai sus se aduce atingere atât dreptului la libertate, cât și dreptului la propria imagine. Potrivit acestor dispoziții, activitatea pe care o desfășori într-un restaurant sau într-o toaletă publică te priveşte exclusiv pe tine și ţine de conceptul de intimitate.

Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane, fără consimțământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75, printre care se numără și captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia (litera c).

În exercitarea dreptului la propria imagine, orice persoană poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Prezența unei persoane în spațiul public nu înlătură dreptul acesteia la anonimat. Dreptul la anonimat presupune că intimitatea e un drept care trebuie să prevaleze, chiar și în spațiul public.

Persoana căreia i-au fost încălcate aceste drepturi are la dispoziție  calea acțiunii civile în răspundere delictuală pentru a obliga persoana care a săvârșit o asemenea faptă la acoperirea prejudiciului.  Pentu a se atrage răspunderea civilă delictuală, este necesară întrunirea condițiilor generale, respectiv:

  • existența faptei ilicite concretizate în exercitarea abuzivă a dreptului
  • existența unui prejudiciu, fie el și nepatrimonial
  • legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu
  •  vinovăţia.

Ce etape urmează în Parlament pentru învestirea noului Executiv. Guvernul Orban își va afla soarta la începutul săptămânii viitoare

Articolul precedent

Românii îşi vând rinichii pe piaţa neagră. Incriminarea traficului de organe în legislația din România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual