sursa foto: World Health Organization
FactualSpot

Peste 100 de țări cer o anchetă cu privire la debutul pandemiei în China. Rezoluția pentru investigarea COVID-19, dezbătută la Adunarea Generală a OMS

0

Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a întrunit, prin sistem de videoconferință, în scopul de a evalua posibilitatea unei investigații cu privire la originile Sars-Cov-2. În deschidere, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că: „Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem.”

Uniunea Europeană și Australia au elaborat un proiect de Rezoluție, prin care solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional cu privire la domeniul sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie. Până în prezent, 116 state s-au alăturat inițiativei. Aceasta va fi prezentată marți, 19 mai, în cadrul Adunării OMS, și are nevoie de sprijinul a două treimi din cei 194 de membri.

Până în prezent, Beijingul s-a opus întotdeauna ideii de investigație internațională cu privire la pandemie, însă, președintele chinez, Xi Jinping, și-a dat acordul la o anchetă „atunci când COVID-19 este sub control”, promițând, totodată, și două miliarde de dolari în doi ani țărilor afectate, în special în emisfera sudică.

Și Antonio Guterres avertizează că „nu este momentul pentru a declanșa o investigație. Nu am văzut multă unitate între țări în lupta împotriva coronavirusului. Și multe state au ignorat recomandările OMS”, acesta fiind motivul pentru care secretarul organizației solicită ca cele 194 de state prezente să rămână unite:„Când vom lăsa în urmă pandemia, atunci da, va trebui să ajungem la cercetarea responsabilităților.”

Adunarea a exclus de la videoconferință Taiwanul, care a confirmat că nu a primit nicio invitație și a criticat China pentru „intimidare.” Potrivit Beijingului, prezența Taiwanului la Adunare este condiționată de recunoașterea prealabilă a principiului „o singură Chină”, întrucât statul chinez consideră insula o parte a teritoriului său.

În ciuda faptului că Taiwan nu face parte din OMS, participarea acestuia la Adunare ar fi fost importantă din punctul de vedere al experienței sale de succes în lupta împotriva coronavirusului, raportând doar 440 de cazuri și șapte decese, datorită activității intense de diagnosticare și prevenire. „Ministerul de Externe își exprimă regretul profund și nemulțumirea că Organizația Mondială a Sănătății a cedat presiunii guvernului chinez și continuă să ignore dreptul la sănătate al celor 23 de milioane de oameni din Taiwan”, a declarat ministrul de externe al insulei, Joseph Wu.

Pe de altă parte „China s-a comportat deschis, transparent și responsabil în lupta împotriva COVID-19”, a declarat, în discursul de luni, președintele chinez Xi Jinping. „Se va face o investigație exhaustivă, bazată pe știință și efectuată cu profesionalism, dar numai atunci când situația de urgență va fi sub control.”

Escrocherii la granița cu Ungaria privind transportul celor care au revenit în țară

Articolul precedent

Președintele blamează intenția PSD de a depune o moțiune de cenzură: „O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual