sursa foto: romaniatv.net
FactualSpot

Pensiile speciale, departe de a fi impozitate: Avocatul Poporului a atacat la CCR proiectul de lege adoptat în Parlament

0

Proiectul de lege adoptat pe 17 iunie în Parlament, prin votul covârșitor majoritar al deputaților (309 pentru, 1 împotrivă) include în Codul Fiscal o baza de calcul specială pentru impozitarea veniturilor din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă acordate în baza unor legi/statute speciale:

  • 85% taxa pentru ce depășește suma de 7.001 lei ;
  • 20% taxa pentru sumele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei;
  • 0% pentru sumele de 2.000 lei sau mai mici.

Legea a fost ieri votată încă o dată în plenul comun al Parlamentului pentru prevederea referitoare la indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legeanr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu o excepție de neconstituționalitate cu privire la aceasta lege, precizând că există multiple motive de neconstituționalitate. Aceasta a explicat într-o intervenție la Digi24 că Legea pentru impozitarea pensiilor încalcă articolele 16 și 56 din Constituție, anume încălcarea drepturilor şi libertăţilor consacrate prin Constituţie privind ajustarea justă a sarcinilor fiscale impuse de sistemul legal.

„Orice stat are dreptul să facă orice politică de impozitare, dar această impozitare trebuie să fie făcută în mod egal tuturor celor care obțin venituri.”  a spus Renate Weber, explicând că legea adoptată în Parlament vizează o singură categorie, cea a pensionarilor cu pensii de serviciu, constituind o dublă impunere pentru aceasta și implicit un cadru discriminator.

Președintele așteaptă legea pentru a-i fi trimisă spre promulgare pentru a o analiza în detaliu, lăsând de înțeles după declarațiile de ieri că există aspecte ce necesită lămuriri. Acesta are la dispoziție două instrumente de verificare a legii înainte de a o promulga: trimiterea spre verificarea constituționalității legii la CCR ori trimiterea către reexaminare către Parlament. De asemenea a făcut referire la o măsură adoptată în trecut:  „am introdus impozitarea pe venit global ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunțat ușor, ușor din motive evident electorale la acest impozit pe venit global”.

La stația de metrou Eroilor există alertă cu bombă. Metroul nu mai oprește în stație

Articolul precedent

Numărul de români infectați cu COVID-19 a ajuns la 23.400. 16.555 de persoane s-au vindecat și 1.484 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual