sursa foto: capital.ro
FactualSpot

Pedepse penale pentru bugetari de lux. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a elaborat un nou regulament

0

Fostul deputat și vicepreședinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu, noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus un regulament nou privind secretul de serviciu, arată economica.net. Regulamentul, care prevede sancțiuni penale, conține prevederi atât pentru salariații ASF și membrii Consiliului, cât și pentru terții care ar ajunge în posesia unor „informații sensibile.”

În sensul noului regulament, intrat deja în vigoare, aproape orice informație la care au acces salariații ASF și membrii Consiliului poate fi considerată sensibilă, iar răspândirea ei poate aduce pedepse penale celor care o distribuie. Printre acestea se numără și rapoartele și analizele privind situația entităților supravegheate de ASF, informațiile privind situația internă a ASF, detaliile privind sancțiunile decise de ASF și, în general, orice informații a căror diseminare se consideră că ar putea aduce prejudicii instituției. Prin urmare, salariații ASF și membrii Consiliului, cu excepția cazurilor când sunt mandatați special pentru a comunica, nu mai au posibilitatea de a se exprima în niciun fel și pe niciun canal în legătură cu activitățile lor.

Regulamentul mai prevede că responsabilitatea privind secretul de serviciu se prelungește și după ce angajatul sau membrul Consiliului pleacă din ASF. Natura penală a sancțiunilor a ridicat discuții în interiorul ASF, plecând de la faptul că, în mod normal, sancțiunile penale nu pot fi instituite prin legislație secundară, ci doar prin legea penală. Totuși, având avizul Direcției Juridice, este de așteptat ca noul regulament să respecte legislația în vigoare.

Noul regulament spune că și terții au obligația de a păstra secretul privind informațiile primite. O asemenea prevedere ridică semne serioase de întrebare, la această categorie putându-se încadra și presa, chiar dacă noul regulament precizează clar că sunt excluse situațiile prevăzute de Legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public.

Pentru persoanele care diseminează genul de informații sensibile există pedepse penale: „Încălcarea secretului profesional și divulgarea neautorizată a informațiilor sensibile de către persoanele…se sancționează în conformitate cu prevederile legislației penale” și pot fi aplicate și alte tipuri de sancțiuni: „Eventuala răspundere penală nu înlătură răspunderea civilă sau profesională, după caz.”

De asemenea, președintele ASF ar fi dat sarcini mai multor consilieri recomandați politic, care existau în instituție mai degrabă formal, arată economica.net, redistribuind și o parte dintre angajații din zonele de execuție veniți pe aceleași filiere politice. În astfel de situații s-au regăsit mai mulți angajați, însă Nicu Marcu a arătat că nu va tolera intervențiile politice pe partea de resurse umane.

Atribuțiile ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe şi are ca obiective:
  • asigurarea stabilității, competitivității și bunei funcționări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase;
  • promovarea stabilității activității de asigurare și apărarea drepturilor asiguraților;
  • asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de pensii private și protejarea intereselor participanților și ale beneficiarilor.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a deschis lucrările Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor. A fost adoptată Declarația Tinerilor

Articolul precedent

#DosarulSparanghelul –> Procurorii au clasat dosarul: încălcarea măsurilor de distanțare socială nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual