sursa foto: amp.dw.com
FactualSpot

Pedeapsa capitală, aplicată la nivel federal după 17 ani în Statele Unite

0

În Statele Unite a avut loc marţi, 14 Iulie, prima execuţie federală din ultimii 17 ani, la scurt timp după ce la Curtea Supremă s-a încheiat o serie de conflicte juridice care au făcut posibil ca Guvernul de la Washington să reia aplicarea pedepsei capitale, informează dpa, citată de Agerpres.

Daniel Lewis Lee, susţinător al supremaţiei albilor a fost condamnat pentru uciderea unei familii formate din trei membri încă din anii 1990, însă abia marți a fost executat printr-o injecţie letală în statul Indiana, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului Justiţiei. Execuţia sa fusese programată luni, însă a fost amânată de un judecător de curte districtuală a SUA, pentru a permite condamnaţilor la moarte să îşi continue apelurile împotriva noului protocol de injecţie letală anunţat de guvern anul trecut.

Mai apoi, Curtea Supremă a anulat suspendarea, printr-un ordin dat luni noaptea târziu. Rudele victimelor lui Lee încercaseră anterior să obţină amânarea execuţiei, susţinând că nu vor putea asista fără a se expune la coronavirus, însă cererea lor a fost respinsă de o instanţă de apel federală.

Decizia de execuţie, fiind prima la nivel federal din 2003, a fost criticată ca un gest politic, potrivit dpa; unii activişti pentru drepturile civile şi-au exprimat îngrijorarea că dosarele sunt accelerate, în următoarele săptămâni fiind programate alte trei execuţii federale.

Pedeapsa capitală este legală în 29 de state din SUA

Fiecare din cele 50 de state sau alte jurisdicţii americane pot decide dacă utilizează sau nu pedeapsa capitală în sistemele lor juridice, în prezent fiind legală în 29 de state. Sistemul federal este separat de acestea.

Conform Centrului de informare privind  Pedeapsa cu Moartea (DPIC), în prezent, pe lista celor condamnați la pedeapsa federală capitală figurează 62 de deținuți. Pe teritoriul SUA sunt peste 2.600 de persoane condamnate la moarte, cei mai mulți se regăsesc în California.

Preşedintele american Donald Trump a cerut să fie aplicată mai des pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri şi autorilor atacurilor în masă. Vara trecută procurorul general al SUA, William Barr, a anunţat că va readuce în practică pedeapsa cu moartea, susţinută vehement de multă vreme de Trump.

Biroul Federal al Penitenciarelor (BOP) a adoptat sub coordonarea lui William Barr un protocol de execuție care înlocuiește procedura de trei medicamente utilizată anterior în execuțiile federale cu un singur medicament – pentobarbital.

Magistrații de la Înalta Curte au decis că Bogdan Licu a încălcat dreptul la liberă circulație al Sorinei, fetița dată spre adopție în SUA

Articolul precedent

Decizie parțială în cazul protestelor din 10 august 2018: nu au fost săvârșite infracțiuni împotriva ordinii constituționale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual