sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Pe ordinea de zi în ședința de Guvern – proiectul referitor la carantină, izolare și internarea obligatorie, în acord cu recomandările CCR

0

Guvernul se reuneşte într-o şedinţă luni, 06 Iulie, începând cu ora 12.00, pe ordinea de zi urmând să fie inclus şi proiectul de lege care pune în acord textele normative privitoare la carantină, izolare și internarea obligatorie cu recomandările Curţii Constituţionale, potrivit Agerpres.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19. Ulterior, duminică, într-o emisiune la Realitatea Plus, Tătaru a menționat că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a susținut ministrul Sănătăţii.

Curtea Constituţională a României a publicat, săptămâna trecută, motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. Nu măsura în sine, ci modul în care au fost impuse reprezintă o încălcare a legii fundamentale, au explicat magistrații CCR.

Judecătorii de la Curte mai consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Totodată, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Cătălin Predoiu, mesaj cu ocazia Zilei Justiției: “Învârtirea” în acelaşi cerc al problemelor şi al acţiunilor sterile nu e o opţiune care să reziste presiunii sociale

Articolul precedent

Gestionarea pandemiei COVID-19, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Ministrul Justiției participă prin sistem de videoconferință

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual