sursa foto: nearsay.com/
FactualSpot

Paza bună trece primejdia rea! Cât de mult putem limita numărul persoanelor infectate cu COVID-19 prin distanțare socială?

0

Începând de astăzi, în România se va institui starea de urgență, o măsură excepțională care permite autorităților să acționeze limitând anumite drepturi și libertăți. (Citește mai multe despre ce conține decretul adoptat de Președinte). Momentul în care această măsură va înceta și vom reveni la normal depinde și de comportamentul nostru în mod direct.

Așa cum a spus și Președintele în declarația de presă susținută astăzi pentru anunțarea măsurilor, oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială! Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială.

Un expert de la Universitatea Michigan care a studiat efectele unor măsuri similare în cazul unor epidemii anterioare arată că desfășurarea activităților sociale cu aceeași amploare ca în rutina zilnică va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri într-o perioadă scurtă de timp, deoarece, prin acțiunile noastre, nu putem controla suficient pentru a împiedica virusul să se răspândească de la o persoană la alta.

sursa foto: healthblog.uofmhealth.org

Un scenariu probabil și devastator ar putea fi în situația în care numărul persoanelor care vor avea nevoie de îngrijiri medicale vor depăși numărul de paturi și echipe de îngrijire pe care le dispun spitalele noastre.

Un matematician epidemiolog a arătat că prin înjumătățirea frecvenței contactelor zilnice, numărul de persoane infectate se reduce drastic: de la 244 de cazuri nou apărute într-o lună în urma contactului cu un infectat, la doar 4 noi cazuri într-o lună.

Iată un exemplu de schemă epidemiologică ilustrată pentru primele 109 cazuri COVID-19 confirmate în România, de către autoritățile oficiale. Se poate observa cum ramificațiile se alungesc și se divizează în mai mult puncte, iar schema poate deveni mult mai aglomerată dacă nu vom adopta cât mai curând un comportament responsabil.

Numărul total al cazurilor diagnosticate cu coronavirus înregistrate până în dimineața zilei de 16 martie este 158, dintre care 9 au fost vindecate. Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Vezi ce conține decretul de implementare a stării de urgență. Care sunt măsurile luate de Iohannis pentru a combate COVID-19 în România?

Articolul precedent

Spitalul Clinic Colentina devine centru pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Află cum poți beneficia gratuit de evaluare medicală la distanță

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual