sursa foto: europafm.ro
FactualSpot

Patru județe din țară au instituit obligația de a-ți acoperi nasul și gura în spațiile publice: Vaslui, Galați, Iași și Maramureș

0

Începând de luni, 6 aprilie, în 4 județe din România se pune în aplicare o nouă măsură de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19: cetățenii sunt obligați să își acopere nasul și gura în spații publice. Este vorba de Vaslui, Galați, Iași și Maramureș, unde Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au adoptat hotărâri prin care se urmărește stoparea răspândirii comunitare.

UPDATE: CSJU Suceava a decis aplicarea acestei măsuri pe teritoriul județului, iar CLSU Simeria (jud. Hunedoara) a implementat obligația pentru locuitorii orașului, iar autorităţile locale au distribuit deja câte două măşti din material textil fiecărei familii din oraş.

De asemenea, conducerea Municipiului Călărași a decis aplicarea acestei măsuri.

În mijloacele de transport în comun, precum și în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie.

În circumstanțele în care măștile medicale sunt mai dificil de găsit în farmacii iar prețurile acestora au crescut semnificativ în ultimele 2 luni, nu este obligatorie utilizarea unei astfel de măști, ci este permisă și folosirea unei eșarfe, a unui fular, ori alte articole vestimentare. 

Organizația Mondială a Sănătății are și câteva recomandări pentru utilizarea corectă a măștilor: spălați-vă mâinile înainte de a pune masca, evitați să atingeți partea din față a măștii în timp ce o purtați. Dacă devine fierbinte sau umedă în timpul utilizării este recomandat să o aruncați și să utilizați o mască nouă. Măștile medicale sunt de unică folosință.

Pentru cei care nu au la dispoziție o mască medicală există alternativa de a-și confecționa o mască textilă din materialele pe care le au prin casă. Un General chirurg din cadrul unei agenții guvernamentale americane ne arată cum să confecționăm o mască folosind un tricou și două elastice în câțiva pași simpli.

Este important ca măștile confecționate de noi să aibă mai multe straturi de ţesătură, dar în acelaşi timp să se poată respira fără probleme prin ele şi să fie uşor de spălat în maşină fără a-şi schimba forma.

Un bărbat din Timișoara s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce a fugit din spital înainte de aflarea rezultatului pentru COVID-19

Articolul precedent

4.057 de persoane infectate cu COVID-19 în România, dintre care 406 s-au vindecat și 157 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual