sursa foto: ziare.com
FactualSpot

Parlamentul sirian a recunoscut genocidul armean pe fondul tensiunilor cu Turcia

0

Parlamentul sirian a recunoscut joi, 13 februarie, în mod oficial, masacrarea a aproximativ 1,5 milioane de armeni în perioada 1915-1917, drept infracțiune de genocid. Această acțiune a fost luată pe fondul unor tensiuni puternice între Siria şi Turcia, în urma unor confruntări armate sângeroase în nord-vestul acestei ţări devastate de războii de aproape nouă ani, conform AFP.

Parlamentul condamnă şi recunoaşte genocidul comis împotriva armenilor de statul otoman la începutul secolului al XX-lea, a anunţat Parlamentul sirian într-un comunicat de presă. Decizia de recunoaştere a genocidului armean a fost luată în contextul tensiunilor dintre Siria şi Turcia.

„Recunoașterea este importantă, deoarece doar Libanul, dintre țările arabe a recunoscut genocidul armean până acum”, a declarat ambasadorul Siriei în Armenia, Mohammad Haj Ibrahim.

Camera Reprezentanților, camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite, a adoptat, aproape în unanimitate (cu 405 de voturi pentru și doar 11 împotrivă), o rezoluție, în noiembrie 2019, conform căreia este recunoscut genocidul armean. Această chestiune este una deosebit de sensibilă pentru Ankara, întrucât, de-a lungul timpului, aceasta a contestat definirea în acest fel a atrocităților comise de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial.

Genocidul este reglementat în Statutul de la Roma, în art. 6, conform căruia prin crima de genocid se înțelege oricare dintre faptele menționate mai jos, săvârșită cu intenția de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, și anume:

  1. uciderea de membri ai grupului;
  2. vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale privind membri ai grupului;
  3. supunerea cu intenție a grupului unor condiții de existență care să antreneze distrugerea sa fizică totală sau parțială;
  4. măsuri vizând împiedicarea nașterilor în sânul grupului;
  5. transferarea forțată de copii aparținând unui grup în alt grup.

Pentru exercitarea competenței față de persoane pentru crimele cele mai grave, având un răsunet internațional în sensul Statutului de la Roma, a fost înființată Curta Penală Internațională. Ea este complementară jurisdicțiilor penale naționale, iar competența și funcționarea sa sunt reglementate de dispozițiile prezentului statut.

Primul român diagnosticat cu coronavirus. MAE: cetățeanul de pe vasul de croazieră aflat în carantină a fost transferat la un spital din Japonia

Articolul precedent

Dosar deschis pentru investigarea banilor primiți de primării în 2019. Ion Ghizdeanu este cercetat pentru fals intelectual

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual