sursa foto: caleaeuropeana.ro
FactualSpot

Parlamentul European modifică acordul comercial pentru a limita importul excesiv de carne de pasăre din Ucraina

0

Dan Motreanu, europarlamentar PNL, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a arătat că Parlamentul European va modifica acordul comercial cu scopul de a limita importul excesiv de carne de pasăre din Ucraina.

„Am votat astăzi în Parlamentul European modificarea acordului comercial dintre UE și Ucraina în sensul limitării importurilor de carne de pasăre fără plata taxelor vamale. Modificarea a fost susținută de un număr foarte mare de eurodeputați, primind 444 de voturi pentru. Tot astăzi am decis prin vot ca pieptul de pui dezosat și cel cu os să aibă același tarif pentru a evita supraexportul scutit de taxe”, a arătat Motreanu pe Facebook.

De asemenea, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) este de părere că: „această decizie îi va proteja mai bine pe producătorii din România, care trebuie susținuți și încurajați, pentru că investesc, se dezvoltă și asigură produse de calitate, dar și pe cei din celelalte state membre UE. Totodată hotărârile de astăzi vor ajuta la oprirea abuzurilor din partea celor au exploatat portițele din acordul comercial pentru a vinde în țările UE piept de pui fără a plăti taxe. În plus, modificările impun mai clar și respectarea normelor sanitare și fitosanitare de către exportatorii ucraineni.”

Ucraina este al treilea exportator de carne de pasăre în Uniunea Europeană, după Thailanda și Brazilia, care a înregistrat o creștere a livrărilor cu 4,2 procente în primele nouă luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Totodată, Ucraina este al șaptelea exportator global de carne pui, arată site-ul fermierinromania.ro.

„În perioada 2016-2018 importurile de piept de pui cu os din Ucraina au crescut de aproape 15 ori, fiind vândute semnificativ mai ieftin decât produsele similare din UE. În 2016 și 2017 carnea de pasăre importată din Ucraina a reprezentat 1,1 la sută din totalul importurilor de păsări de curte din UE”, a mai scris Dan Motreanu.

Într-o rezoluție adoptată cu 444 voturi pentru, 128 și 74 de abțineri, europarlamentarii au cerut Ucrainei să respecte acordul comercial complet pentru o bună cooperare între UE și Ucraina. Au adăugat acestea standardele de sănătate și securitate alimentară pentru toate produsele importate în UE. Un producător ucrainean a exploatat o portiță în acordul comercial pentru a vinde mai mult piept de pui fără taxe vamale, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Raportor Enikő Győri (PPE, HU) a declarat că: „această modificare asigură protejarea producătorilor din UE împotriva importurilor nelimitate de carne de pasăre. În viitor, Ucraina ar trebui să respecte spiritul de cooperare fidelă cu UE, în timp ce UE ar trebui să lucreze pentru a exclude lacune. Solicit exportatorilor ucraineni să respecte prevederile acordului comercial complet, inclusiv respectarea normelor sanitare și fitosanitare. „
Comunicatul de presă al Parlamentului European mai arată că regimul modificat va intra în vigoare după aprobarea Consiliului și atunci când Ucraina a ratificat acordul.

Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE în urma declarațiilor jignitoare la adresa Casei Regale

Articolul precedent

Noua Comisie Europeană a obţunut votul de aprobare din partea Parlamentului European. VIDEO și explicații

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual