sursa foto: read-my-mind.ro
FactualSpot

Parlamentul European, îngrijorat de menținerea obligativității vizei de călătorie în SUA pentru patru state membre ale UE. Comisia Europeană, interpelată

0

Eurodeputații vor interpela luni Comisia Europeană în legătură cu motivele pentru care nu a propus reintroducerea obligativității vizei petru cetățenii americani, având în vedere faptul că SUA continuă să ceară ca resortisanții din Bulgaria, Croația, Cipru și România să obțină viză pentru a intra pe teritoriul său, arată un comunicat dat publicității luni de biroul de informare al Parlamentului European de la București.

Sursa citată a exprimat îngrijorarea Parlamentul European cu privire la obligativitatea cetățenilor a patru țări UE de a face rost de viză pentru a călători în SUA, în timp ce toți cetățenii SUA pot intra în UE fără viză.

De asemenea, toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de obligația de a deține viză pentru a merge în SUA pentru o perioadă scurtă (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile).

În urma dezbaterilor, plenul va vota miercuri, 21 octombrie, proiectul de rezoluție pregătit de Comisia pentru libertăți civile, iar rezultatele votului vor fi transmise joi dimineață.

Mecanismul privind reciprocitatea vizelor

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, o țară care primește notificarea de nereciprocitate trebuie să-și revizuiască politica de circulație a cetățenilor în termen de 24 de luni de la primirea oficială a notificării. Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act delegat.

Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 – întrucât, la momentul respectiv, Polonia era și ea afectată, însă, de anul trecut, cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA. Aceasta ar însemna că termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

La implicarea Comisiei, din cele 5 țări (Statele Unite, Australia, Brunei, Canada și Japonia), notificate încă din 2014 și care nu-și îndepliniseră obligațiile ce reies din politica de reciprocitate a vizelor, doar SUA a mai rămas să facă acest lucru.

Parlamentul a solicitat anterior Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluții adoptate în plen în martie 2017 („Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere Comisiei Europene să reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetățenii americani care călătoresc în statele Uniunii Europene, întrucât SUA încă menține vize pentru cetățenii a cinci state membre ale Uniunii Europene: România, Polonia, Cipru, Bulgaria și Cehia”), iar întrebări parlamentare pe acest subiect au mai fost făcute:

  • În aprilie 2017: „Cetățenii români, polonezi, bulgari, croați și ciprioți au nevoie în continuare de vize pentru SUA, deși cetățenii americani pot călători fără viză în statele membre ale Uniunii Europene. Ce măsuri intenționează să ia Comisia, dacă în continuare SUA va refuza liberalizarea regimului vizelor pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, în contextul în care Uniunea Europeană nu impune vize cetățenilor americani?”
  • În septembrie 2017: Faptul că Washingtonul nu acordă tuturor statelor membre ale UE dreptul de a călători fără vize pe teritoriul său rămâne încă un subiect nerezolvat, în defavoarea cetățenilor din România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia. Astfel, principiul reciprocității vizelor dintre UE și SUA nu este respectat pe deplin. În prezent, cetățenii din România, Bulgaria, Polonia, Croația și Cipru nu sunt incluși în programul Visa Waiver de relaxare a regimului de vize pentru acces pe teritoriul SUA, de care beneficiază cetățenii celorlalte țări membre ale UE. Având în vedere că România este stat membru al UE de 10 ani, credem că ar fi trebuit să beneficiem de acest drept încă de la început. În consecință, ce va face Comisia Europeană în vederea remedierii cât mai rapide a acestei situații?”

Biroul Parlamentului European din România are ca obiective:

a) să informeze publicul privind Parlamentul European şi activităţile acestuia
b) să sprijine acoperirea mediatică a dezbaterilor şi activităţilor Parlamentului
c) să faciliteze legătura cu autorităţile publice la nivel naţional, regional şi local şi cu societatea civilă

Sistemul judiciar din Coreea de Nord: totură, umilire, tratament inuman și degradant, arată un raport al Human Rights Watch

Articolul precedent

Instagram, luat în vizor într-o anchetă privind protecția datelor personale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual