sursa foto: blacknews.ro
FactualSpot

Parlamentul European dorește ca liderii chinezi să fie sancționați cu privire la legea securității naționale prin care au preluat controlul asupra Hong Kong-ului

0

Parlamentul European (PE) a condamnat vineri, 19 Iunie, legea referitoare la securitatea în Hong Kong, adoptată de China. De asemenea, a cerut UE să prevadă sancţiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluţii adoptate înaintea unui summit între Uniunea Europeană şi China, precizează AFP, citată de Agerpres.

Luni, europenii şi chinezii vor participa la un summit prin video conferinţă pentru a încerca să aplaneze numeroasele lor divergenţe şi a pregăti o reuniune extraordinară a liderilor lor.

“Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului”, au afirmat deputaţii în rezoluţia adoptată cu o largă majoritate de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.

UE şi statele membre trebuie “să aibă în vedere, dacă noua lege este aplicată, să aducă acest dosar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie”, se arată în document. Parlamentarii preconizează, de asemenea, să adopte “sancţiuni împotriva liderilor responsabili de represiunea de la Hong Kong şi de grave încălcări ale drepturilor omului.”

Ei propun “coordonarea acestora, în măsura în care este posibil, cu aliaţi democraţi ca Australia, Canada, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud.” Totodată, ei recomandă “crearea unui sistem de “barcă de salvare” pentru cetăţenii din Hong Kong în cazul unei noi deteriorări a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.”

Parlamentul European “condamnă cu fermitate ingerinţa continuă şi crescândă a Chinei în afacerile interne ale Hong Kongului.” Parlamentarii au subliniat și faptul că “integritatea principiului “o ţară, două sisteme” este grav ameninţată. Adoptarea acestui proiect de lege privind securitatea naţională ar fi considerată ca o încălcare a angajamentelor şi obligaţiilor Republicii Populare Chineze în baza dreptului internaţional, în special a declaraţiei comune chino-britanice, şi ar ameninţa să aducă grave atingeri relaţiei de încredere dintre China şi Uniune, precum şi cooperării lor viitoare.”

Acest proiect de lege “ar submina încrederea lumii de afaceri în Hong Kong ca centru financiar major de anvergură internaţională”, au afirmat ei.

“Uniunea Europeană este prima destinaţie pentru exporturile chineze şi ar trebui să utilizeze această pârghie economică pentru a se ridica împotriva încălcării drepturilor omului comise de China”, au pledat deputaţii.

Totodată, rezoluția Parlmentului European arată că “respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale trebuie să formeze o parte importantă a negocierilor asupra acordului de investiţii UE-China.”

L. Orban: Avocatul Poporului nu mai este de mult Avocatul Poporului. Voi solicita parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea unei demiteri

Articolul precedent

SRI avertizează instituțiile statului: Un virus de spionaj informatic atacă România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual