sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Parlamentul European acuză Polonia de influențarea instanței în decizia limitării avorturilor

0

Guvernul naţionalist din Polonia a fost acuzat joi, 26 noiembrie, de influenţarea inadecvată a unui tribunal care a decis o interdicţie aproape totală a avorturilor, de către Parlamentul European, arătând că statul de drept s-a prăbuşit în Polonia, potrivit Reuters.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu 455 de voturi pentru, 145 împotrivă şi 71 de abţineri, în urma folosirii dreptului de veto de către guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria cu scopul de a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare după COVID-19 din cauza condiţionării alocării fondurilor de respectarea statului de drept.

Tribunalul Constituțional a decis, la sfârșitul lunii octombrie, că avortul va fi legal în Polonia numai dacă sarcina reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii sau a vieţii mamei sau atunci când este rezultatul unui act interzis precum violul sau incestul. De atunci, sute de mii de polonezi au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva deciziei care limitează drastic deja foarte restrictiva lege privind avortul.

Protestele au prilejuit o revărsare de furie împotriva naţionaliştilor la putere, mulţi criticând reformele juridice despre care afirmau că au permis PiS să aleagă selectiv judecătorii pentru instanţele înalte pentru a adopta decizii controversate.

De la venirea sa la putere, în 2015, partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia a avut numeroase dispute cu blocul comunitar în privinţa reformelor judiciare. UE susţine că acestea încalcă standardele democratice, însă PiS respinge aceste acuzaţii. Rezoluţia PE precizează că „verdictul în cauză este un nou exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia.”

Textul le cere instituţiilor UE să facă mai mult pentru a sprijini drepturile privind sănătatea reproducerii în statele membre şi grupurile societăţii civile care promovează respectarea statului de drept.

Ministrul justiţiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, a criticat propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Ungaria şi Polonia să sesizeze chestiunea condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în loc să blocheze bugetul multianual folosindu-şi dreptul de veto.

8.499 de cazuri noi de COVID-19 și 172 de decese în ultimele 24 de ore

Articolul precedent

#DosarulAdomniței –> fost ministru al Educației condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru fals intelectual în cadrul mandatului de președinte CJ Iași

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual