sursa foto: Facebook/orbanviktor
FactualSpot

Parlamentul din Budapesta îi conferă lui Viktor Orban puteri depline pe durata stării de urgență, care poate fi prelungită mai nou pentru o perioadă nedefinită

0

Parlamentul Ungariei a adoptat cu 138 de voturi pentru și 53 de abțineri, o lege care prevede că Guvernul lui Viktor Orban are puteri depline pe durata stării de urgență. Acest lucru înseamnă că Guvernul poate legifera prin ordonanțe de urgență, poate suspenda aplicabilitatea anumitor legi, să deroge de la dispozițiile legale și poate lua noi măsuri de urgență până la încetarea situației de urgență.

Legea coronavirusului permite guvernului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului.

Conform Constituției Ungariei, art.35 alin.(3), Parlamentul, cu o majoritate de două treimi, poate în situații de urgență să împuternicească Guvernul să adopte decrete și măsuri care se abat de la prevederile anumitor legi.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină  dar și incriminarea și pedepsirea difuzării de fake news cu până la 5 ani de închisoare, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţat că ”urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile” politice în Ungaria.

Consiliul Europei (CoE) a avertizat că o ”stare de urgenţă pe termen nedeterminat şi necontrolată nu poate garanta respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei”.

Mai mult organizații independente au atras atenția că în ultimii 10 ani de guvernare, Viktor Orban a adoptat măsuri prin care a adus atingere statului de drept în domeniul justiţiei, societăţii civile şi libertăţii presei.

Nouă organizaţii de apărare a presei au făcut apel la liderii Uniunii Europene să denunţe legea, spunând că aceasta „aduce atingere drepturilor fundamentale şi libertăţilor media”.

Budapesta subliniază că, în pofida duratei nedeterminate a stării de urgenţă, ”Parlamentul îşi poate retrage consimţământul în orice moment” şi să se revină la cadrul ordinar.

Ministrul Finanțelor Publice anunță că ordonanța care amână plata ratelor nu va fi retrasă, ci corectată în ședința de Guvern

Articolul precedent

Municipiul Suceava intră în carantină instituită prin Ordonanța Militară nr.6

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual