sursa foto: newsmaker.ro
FactualSpot

Parlamentul chinez a adoptat legea privind securitatea națională în Hong Kong, crescând tensiunile cu Occidentul

0

Parlamentul Chinei a adoptat marţi, 30 Iunie, legea cu privire la securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters, citat de Agerpres.

Legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez, potrivit unor surse ale Cable TV.

Adoptarea legii va duce la escaladarea tensiunilor din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care sunt de părere că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Textul legii nu a fost încă publicat, însă Beijingul se apără precizând că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine.

Pe parcursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Se așteaptă ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a “supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului, dar și să își exercite competenţa în anumite cazuri.

Ar fi de așteptat ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

Nu se cunoaşte încă ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute. Poliţia chineză a interzis mitingul de la 1 iulie din acest an, ce ar fi trebuit să aibă loc cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricţii generate de combaterea epidemiei noului coronavirus.

Hotărârea nr. 32 a CNSU: organizatorii de evenimente riscă suspendarea autorizațiilor de funcționare dacă nu respectă regulile sanitare și de distanțare socială

Articolul precedent

388 de cazuri noi de COVID-19. În România, totalul de infectări este de 26.970. 19.050 de persoane s-au vindecat și 1.651 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual