sursa foto: informatia-zilei.ro
FactualSpot

Parlamentarii USR demisionează la unison pentru a exclude acordarea pensiei speciale. Același gest făcut și de Marcel Ciolacu. Ce se întâmplă dacă își dau toți demisiile?

0

Pe fondul discuțiilor referitoare la pensiile speciale de care beneficiază parlamentarii, actorii scenei politice încearcă să își convingă electoratul că dau dovadă de smerenie printr-un gest care lasă de înțeles că renunță la beneficiile mult criticate.

Grupurile reunite ale USR din Senat şi Camera Deputaţilor au decis cu unanimitate să își înainteze demisia din funcțiile parlamentare  începând cu ultima zi a actualei legislaturi (18 decembrie), pentru a nu se considera din punct de vedere legislativ că au îndeplinit un mandat întreg pentru care li se poate oferi pensia specială reglementată de capitolul XI al Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și lider al Partidului Social Democrat a anunțat luni pe Facebook că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensia specială. Un anunț similar a făcut astăzi liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis.

„Interpretarea legii este aceea că nu trebuie să ai un mandat plin ca să beneficiezi de pensie specială.” precizează Ludovic Orban, amintind că Marcel Ciolacu a apelat la aceeași schemă de manipulare a publicului și mandatul trecut.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, spune statutul deputaților și senatorilor la art.49 alin(4).

Liderii grupurilor parlamentare PNL, USR, PMP au solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, despre care spun că a fost blocată în Parlament de PSD.

Printre vocile politice se numără și liderul UDMR,  Kelemen Hunor, care critică aceste demisii ca fiind un „populism ieftin”și la fel ca acuzațiile aduse premierul Orban seara trecută, spune că acest gest nu rezolvă nimic și că pensia specială va fi acordată pentru perioada executată din mandat.

Ce se întâmplă dacă își dau toți demisiile?

Conform Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, art. 94 alin. (13) cei care au candidat din partea unui partid și nu au fost aleși, devin supleanți. Astfel, în cazul în care parlamentarul, coleg de partid, ce s-a aflat pe lista de candidați deasupra supleantului, își pierde mandatul (inclusiv prin demisie), supleantul (de la același partid) îi va lua locul.

Dacă azi un parlamentar USR, PSD, PNL, UDMR își dă demisia, îi va lua locul următorul de pe listă, de la același partid, explică Vlad Cristian Soare, profesor în drept constituțional, colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București.

Deoarece nu există o reglementare într-o astfel de situație apare riscul unei crize constituționale. Prevederile referitoare la prelungirea mandatelor  de la art.64 alin(4) din Constituție se aplică doar în cazul numirii unui nou legislativ ales prin vot universal la terminarea mandatului celui actual și practic nu s-ar putea asigura nici măcar prelungirea mandatelor pe perioada schimbării de legislativ.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.753 de cazuri noi de COVID-19. La ATI sunt 1.204 pacienți

Articolul precedent

DNA deschide un dosar penal privind cumpărarea containerelor în care stau pacienții infectați cu COVID-19 în Sibiu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual