sursa :cotidianul.ro
FactualSpot

Parchetul European prin Laura Codruța Kövesi a respins oferta Ministerului Justiției de a trimite doar 10 procurori pentru investigarea fraudelor cu fonduri europene

0

Parchetul European a făcut o solicitare României prin care a cerut aprobarea între 20 și 30 de procurori pentru investigarea fraudelor care vizează fondurile europene. Ministerul Justiției a declinat cererea, anunțând că va trimite doar un număr de 10 procurori delegați.

Laura Codruța Kövesi care declara că„Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE a respins oferta ministerului printr-o scrisoare trimisă ministrului Cătălin Predoiu, deoarece aceasta consideră că trebuie suplimentat numărul în condițiile în care România se află în topul clasamentului privind fraudele cu fonduri europene.

Parchetul European (EPPO)  prin Procurorul-șef european, în urma consultării autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord, aprobă numărul de procurori europeni delegați, precum și diviziunea funcțională și teritorială a competențelor între procurorii europeni delegați din fiecare stat membru.

Așadar, EPPO cere fiecărui stat membru din UE care a aderat la această structură să aloce un număr de procurori pe baza unor criterii bine definite, precum numărul de dosare întocmite și raportate anual în care sunt cercetate cauze privind fraudele europene. În România, conform statisticilor, au fost întocmite peste 1000 de dosare penale ce au ca scop protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Conform Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2014-2018, procurorii au trimis în judecată 938 inculpați, în 363 cauze pentru comiterea unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Astfel, prejudiciul reținut este de circa 494 de milioane de lei,  sumă din care 90% reprezintă un prejudiciu adus la bugetele Uniunii Europene.

Parchetul European, apare ca o nouă structură, un organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

Laurei Codruța Kövesi a fost numită în  funcția de procuror-șef european și va avea sarcina de a organiza activitatea EPPO și de a reprezenta Parchetul European în toate contactele cu Instituțiile UE, statele membre și țările terțe.

Până în prezent, doar 22 de state membre participă la cooperarea consolidată. Printre acestea se numără Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania.

Precizări ale Avocatului Poporului despre starea de alertă și restrângerea drepturilor pe o perioadă nedefinită

Articolul precedent

Președinta Comisiei Europene:“Pandemia și incertitudinea nu s-au terminat”. Care sunt noile obiective ale Uniunii Europene?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual