sursa foto: freepik.com/ mehaniq
FactualSpot

Pandemia a generat goana după măști, dar ce se întâmplă cu echipamentele de protecție după folosire?

0

Într-o eră în care măștile coexistă cu oamenii, datorită diferiților factori specifici procesului de dezvoltare a unei țări, ca de exemplu în țările în care poluarea atinge un grad alarmant (China, Japonia), portul măștii zi de zi este ceva normalizat. Dar ce se întâmplă în momentul în care toată lumea este obligată, din motive epidemiologice, să se protejeze de o infecție virală?

În cazul României, ca și în alte țări, portul măștii este obligatoriu în spații închise, precum și, potrivit ultimei hotărâri a Guvernului de prelungire a stării de alertă, în spațiile deschise aglomerate, unde riscul de transmitere crește, la decizia comitetului județean/ al Municipiului București pentru situații de urgență.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prezintă un ghid de purtare a măștii în care învață publicul cum să folosească o mască și cum să o arunce în siguranță într-un coș de gunoi închis, pentru a nu se răspândi infecția.

Conform ordinului nr. 1.226 din 3 decembrie 2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale, art 7-(1) arată că: „În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, toate unitățile în care se desfășoară activități medicale, cu excepția prevăzută de dispozițiile alin. (5), elaborează planul propriu de gestionare a deșeurilor medicale rezultate din aceste activități și îl transmit direcțiilor de sănătate publică județene pe raza cărora își desfășoară activitatea, respectiv Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, după caz. Planurile sunt aprobate de direcțiile de sănătate publică județene.”

Astfel, unitățile medicale își întocmesc un plan de gestionare a deșeurilor medicale, iar, conform Articolului 9: „În toate unitățile sanitare, activitățile legate de gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale fac parte din obligațiile profesionale și sunt înscrise în fișa postului fiecărui salariat.”

Problema apare când un echipament medical, cum ar fi masca chirurgicală, devine de uz zilnic și este folosită la nivel național, dar nu este sortată și debarasată în medii de siguranță atât pentru mediu, cât și pentru societate, cum se întâmplă în România în cazul în care ar fi și contaminate de o infecție așa de ușor de răspândit ca virusul SARS-COV2.

Un bărbat din Sighișoara a fost reținut pentru infracțiunea de rănire sau schingiuire a animalelor. Acesta legase un câine de autoturism

Articolul precedent

Noua raportare arată un nou record: 1.356 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Totalul celor infectați, în România, este de 49.591

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual