sursa foto: Shutterstock
FactualSpot

Pandemia a generat creșterea consumului de alcool și a numărului de cazuri de violență domestică. 1.600 de apeluri efectuate pentru consiliere psihologică

0

Pe perioada stării de urgență, la liniile telefonice gratuite puse la dispoziție de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Asociația Proacta EDU, au fost înregistrate 1.600 de apeluri, cu 11.000 de minute de convorbire, potrivit Agerpres.

Top trei motive pentru care s-au efectuat apelurile:

  • Atacurile de panică,
  • Situațiile de depresie,
  • Situațiile în care anxietatea era mai crescută.

Alte motive care i-au determinat pe cetățeni să apeleze la serviciul telefonic de consiliere au fost: „teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-și pierde locul de muncă, teama de a nu-și pierde calitatea vieții, teama că nu va mai fi viața la fel ca înainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog și președinte al Asociației Proacta EDU.

Asociația Telefonul Copilului a înregistrat, de asemenea, mai multe apeluri, în cadrul cărora a fost acordată consiliere psihologică: „Au fost foarte multe situații în care copiii s-au simțit triști, i-a cuprins pe mulți dintre ei depresia, de asemenea gândurile suicidare. Adaptarea la învățământul online nu a fost una ușoară pentru ei, mulți dintre ei au avut dificultăți în ceea ce privește asimilarea cunoștințelor și foarte multe temeri în ceea ce privește examenele pe care aveau să le susțină”, a declarat Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a precizat că sesizările privind violența domestică au crescut în perioada stării de urgență, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Angela Chirvăsuță, comisar șef de poliție în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR a declarat că: „Dacă ar fi să comparăm perioada aceasta cu cea de anul trecut, putem observa că există o scădere înregistrată la infracțiunile sesizate, dar dacă ne uităm la cele care sunt majoritare în statistica violenței domestice, la amenințări avem o creștere de 2 la sută și la loviri și alte violențe o creștere de circa 1 la sută.”

Specialiștii din cadrul Clinicii Aliat care lucrează cu persoanele care dezvoltă dependențe de anumite substanțe susțin că, în perioada de izolare, românii au consumat mai mult alcool, față de obicei. Eugen Hriscu, psihiatru și coordonator medical Clinica Aliat a precizat că: „Foarte mulți oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală și să compenseze faptul că nu mai aveau aceleași ocazii pe care le aveau înainte de pandemie și, în general, consumul de alcool crește în orice criză socială.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, încă din aprilie, populația cu privire la „creşterea înfiorătoare la nivel mondial” a violenţei domestice generată de epidemia de coronavirus. Totodată, acesta a îndemnat, într-un mesaj video, publicat de ONU pe Facebook, ca guvernele să intensifice eforturile de prevenire a violenţei împotriva femeilor.

În România, pentru infracțiunile de violență săvârșite asupra unui membru de familie maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime. Cosmina Simean, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), a declarat că „este o perioadă foarte grea atât pentru femei, cât și pentru copii. Decretarea situației de urgență a făcut ca numărul femeilor care sună să ceară ajutor a crescut foarte mult.”

Proiectul de lege care își propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, respins de Camera Deputaților. Florin Iordache: Cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei

Articolul precedent

Prădătorii sexuali vor fi pedepsiți mai aspru, fără posibilitate de pronunţare cu suspendare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual