sursa foto: sixthtone.com/Liu Yun/VCG
FactualSpot

Pacienții spitalelor de psihiatrie din România sunt furați de personalul sanitar! Cazul din Brașov cu un prejudiciu estimat de jumătate de milion de euro

0

Fostul asistent-șef al secției exterioare de bolnavi cronici a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov e acuzat că, timp de mai bine de zece ani, a furat banii pacienților. DIICOT a început o anchetă în acest sens, întrucât prejudiciul ar fi estimat în jurul sumei de jumătate de milion de euro.

În cartierul 1 mai-Vulcan din Brașov se află o clădire veche în care sunt spitalizați aproximativ 150 de oameni. Aceștia primesc lunar un venit de la stat, sub forma unei indemnizații de handicap sau a unei pensii de urmaș sau de boală. Fostul asistent-șef al spitalului îi vizase pe pacienții fără discernământ, încasând sumele care, potrivit dispozițiilor cuprinse în Noul Cod Civil,  ar fi trebuit să fie în administrarea tutorilor sau curatorilor acestora.

Infracțiunea a fost sesizată după ce curatorul unuia dintre pacienții decedați a aflat că bolnavul era îndreptățit, pe baza unui certificat de încadrare în grad de handicap, să primească lunar, în decursul ultimilor 10 ani, o pensie. Însă, în urma unei analize dispuse de managerul spitalului și efectuate de către o comisie, suma de bani nu este de găsit și nici nu există bonuri sau înregistrări care să dovedească cheltuiala sumei respective în folosul bolnavului.

„Acest fenomen absolut reprobabil și urât, trist, anume că persoanele cu afecțiuni psihice sunt folosite sau se profită de pe urma lor, li se sustrag bunuri materiale, este un fenomen întâlnit de noi în toți acești ani sub diverse forme”, a declarat pentru Digi24, psihologul Mugur Frăţilă.

DIICOT Brașov cercetează acest caz in rem. Acuzațiile aduse sunt pentru delapidare, înșelăciune, abuz în serviciu și organizare de grup infracțional.

  • Infracțiunea de delapidare este incriminată la art. 295 din Codul Penal drept fapta de însușire, folosire sau traficare, de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează;
  • Înșelăciunea este incriminată la art. 244, Cod Penal ca fiind inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă;
  • Abuzul în serviciu poate fi găsit la art. 297, Cod Penal: ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice;
  • Iar constituirea unui grup infracțional organizat își găsește și ea reglementarea la art. 367, Cod Penal: ”Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.”

Nu este, însă, primul caz de furt de la bolnavi înregistrat în România, arată reporterii Digi24: N-am reuşit să o oprim să nu fure! O asistentă, la a cincea somaţie am dat-o afară. De fiecare dată fura hârtie igienică, săpun, dezinfectanţi, pâine”, spune directorul unui spital de psihiatrie din Bihor.

La un alt spital, de data aceasta din Târgu Jiu, o angajată a spitalului județean a filmat în urmă cu câteva luni doi pacienți dezbrăcați. Pentru această batjocură, Ministrul Sănătății a trimis corpul de control cu scopul de a efectua o anchetă, dar comisia de disciplină a spitalului a aplicat o sancțiune mult prea mică în comparație cu gestul persoanei.

„Sancțiunea a fost sancțiune pecuniară. Din punctul meu de vedere insuficientă”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit art.74 litera g) NCC, difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală este o atingere adusă vieții private. De asemenea, un asemenea gest reprezintă o atingere adusă dreptului la demnitate, reglementat în art.72 din Noul Cod Civil.

 

Rovana Plumb va fi comisarul din partea României, în următorul mandat al Comisiei Europene

Articolul precedent

Nicio veste despre concursul de admitere la INM. Două asociații de magistrați cer CSM urgentarea procedurilor de organizare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual