sursa foto: Guvernul României
FactualSpot

OUG-urile Guvernului Orban – intră sau nu în vigoare? Secretarul general al Guvernului: au fost trimise la Consiliul Legislativ pentru avizare

0

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de Guvern, ce a avut loc marți, sau în ziua următoare.

Antonel Tănase a mai arătat că dacă Consiliul Legislativ face:

  • doar observații pe formă, acestea vor fi preluate, iar ordonanțele ajung la Monitorul Oficial, unde sunt publicate și intră în vigoare
  • observații pe fond, atunci trebuie să se reintre în ședința de Guvern, însă Guvernul interimar nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate înainta proiecte legislative către Parlament, conform art.37 alin(3) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ

„Toate ordonanțele de urgență adoptate în ședința din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi și în 5 februarie înainte de publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de adoptare a moțiunii de cenzură. Până acum, am primit de la Consiliul Legislativ avizele pentru trei ordonanțe de urgență, dintre care una a fost publicată în Monitorul Oficial, iar celelalte două vor pleca astăzi spre Monitor. Restul vor fi trimise pe măsură ce primim avizele”, a declarat Antonel Tănase. Acesta a mai explicat că ordonanțele de urgență pot fi adoptate în ședința de Guvern cu mențiunea primirii avizului Consiliului Legislativ.

Fostul premier Victor Ponta, a publicat, pe pagina sa de Facebook, o adresă a Consiliului Legislativ către secretarul general al Guvernului, în care se menționează că OUG-ul pentru liberalizarea programelor din sănătate nu are aviz și nu poate intra în vigoare.

Legea prevede, însă, că avizul Consiliului Legislativ ar fi trebuit să fie cerut înainte de a fi supusă ordonanța de urgență ședinței Guvernului, astfel încât dacă a fost cerut înainte de ședința Guvernului, OUG-urile vor putea intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, în ceea ce privește OUG-urile ale căror avize au fost cerute după ședința de Guvern, ce a avut loc pe 04 februarie, acestea nu mai pot intra în vigoare.

În art. 115, alin. 4 din Constituție, se arată că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Conform art. 29 al Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ din 26.02.1996, sunt supuse avizării, de către Consiliul Legislativ, următoarele categorii de proiecte de acte normative: III. Proiecte de ordonanțe ale Guvernului: b) proiectele de ordonanțe prevăzute la art. 115 alin. (4) din Constituție, anterior supunerii lor în ședința Guvernului.

În art. 31 din Regulament, se arată că avizul Consiliului Legislativ are doar caracter consultativ și trebuie dat în următoarele termene: b) 24 de ore, în cazul proiectelor de ordonanțe prevăzute la art. 29 pct. III lit. b).

Avocatul Poporului a publicat pe site un comunicat în care arată că adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență într-o singură ședință a Guvernului „este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.”

Pentru a vedea în ce domenii au fost adoptate cele 25 de OUG-uri, puteți citi următorul ARTICOL.

Bugetul Uniunii Europene, în dezbateri la Bruxelles. Klaus Iohannis se va întâlni cu Președintele Consiliului European. Cum se formează Bugetul UE?

Articolul precedent

DIICOT „la iarbă verde” pe timp de iarnă. 3 persoane au fost arestate pentru trafic de cannabis într-un studio improvizat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual