sursa foto: playtech.ro
FactualSpot

OUG privind alegerile anticipate a intrat în vigoare. Ce efecte poate să producă și cum poate fi oprită?

0

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban pe data de 5 februarie, referitoare la completarea reglementărilor electorale pentru situația organizării alegerilor anticipate, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că a intrat în vigoare.

În cazul în care Parlamentul va fi dizolvat și se vor organiza alegeri anticipate, cetățenii vor putea vota oriunde, pe listele suplimentare, atât în țară cât și în străinătate.  Potrivit normelor valabile până în prezent, cetățenii cu drept de vot își puteau exprima opțiunea în cadrul alegerilor parlamentare numai la secția de votare la care au fost arondați în funcție de domiciliu sau reședință.

Citește și explicații despre procedura de declanșare a alegerilor anticipate.

Extinderea libertății de vot a fost efectuată și în sensul de a permite celor din diaspora să voteze pe parcursul a trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) asemănător alegerilor prezidențiale trecute. De asemenea, prin OUG  numărul parlamentarilor de Diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

OUG pentru modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente reduce termenele actuale pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Cum pot înceta efectele Ordonanței de Urgență a Guvernului?

OUG nu va mai produce efecte de la data declarării de către CCR a neconstituționalității dispozițiilor adoptate ori de la data adoptării de către Parlament a unei legi de respingere a Ordonanței respective. Parlamentul are obligația să efectueze controlul legislativ al actului adoptat de Guvern prin delegare legislativă, potrivit articolului 115 alin(7) din Constituție. De asemenea, Ordonanța poate fi abrogată prin adoptarea unei legi.

Avocatul Poporului va sesiza CCR cu o excepție de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență. În cazul în care CCR va constata prin decizie încălcarea dispozițiilor constituționale, atunci legea își va înceta aplicabilitatea pentru viitor. Așadar, dacă CCR nu se va pronunța cu privire la neconstituționalitatea acestei OUG până la organizarea alegerilor anticipate, reglementările adoptate de Guvern se vor aplica.

Constituția prevede la art. 115, alin. 6 că: „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

Președintele intermar PSD, Marcel Ciolacu a făcut o declarație publică, înainte de ședința Parlamentului în care s-a votat moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului: „Categoric vom scrie, mai mulţi preşedinţi de partide, Avocatului Poporului să se sesizeze cu privire la ordonanţa de modificare a sistemului din nou electoral.”

Textul Ordonanței poate fi citit aici. 

#DosarulProjektMaramureș –> DIICOT a trimis în judecată 14 persoane pentru că țineau minorii în condiții de sclavie, îi legau cu funia și îi supuneau unor constrângeri fizice

Articolul precedent

Orașele cu cea mai mică rată a criminalității la nivel mondial. Cluj-Napoca, cel mai sigur oraș din România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual