sursa: digi24.ro
FactualSpot

OUG care prelungește mandatele aleșilor locali și Legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor locale sunt neconstituționale, a hotărât CCR

0

Magistrații de la Curtea Constituțională a Românei (CCR) au decis miercuri, 03 iunie, cu majoritate de voturi, neconstituționalitatea:

  • Ordonanței de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali,
  • Legea prin care Parlamentul și-a luat atribuția de a stabili data alegerilor locale, propusă de PSD-ALDE-Pro România.

Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către Guvern, ci doar prin lege. „Prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege”, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media. Acestea au mai arătat că: „rămâne de competența Parlamentului să prelungească mandatele. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleșilor locali.”

Potrivit magistraților de la CCR, cele două acte normative au fost respinse din cauza paralelismului legislativ. „Nu sunt alegeri la termen, este o situație excepțională. Deci Parlamentul va putea stabili, prin lege, data alegerilor locale”, au mai precizat sursele citate pentru G4Media.ro.

Decizia a fost adoptată cu 7 voturi „pentru”, iar „împotrivă” au votat judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu.

„Parlamentul trebuie să dea această lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali în condiții de legalitate. Acum a fost respinsă pentru că, în loc să respingă ordonanța de urgență a Guvernului, au copiat prevederi din acest act normativ și au mers în paralel, atât cu legea, cât și cu ordonanța”, au mai susținut sursele din cadrul Curții Constituționale.

CCR a dezbătut două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Pe 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, având calitatea de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea, cu cel mult șase luni, a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Virusul COVID-19 a infectat 19.669 de persoane în România. 13.800 de persoane s-au vindecat și 1.288 au decedat

Articolul precedent

Președintele anunță intenția de a reforma legile justiției și planul de negociere pentru fondurile dispuse de Uniunea Europeană

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual