sursa foto: france24.com
FactualSpot

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că este posibil ca virusul COVID-19 să nu dispară niciodată

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că pandemia de COVID-19 ar putea avea o continuitate îndelungată și să nu dispară prea curând, avertizând, de asemenea, împotriva oricărei încercări de a prezice cât timp va circula. OMS a mai precizat că ar putea deveni o endemie, precum HIV, și a solicitat „un efort masiv” pentru a-l contracara, conform publicației The Guardian.

Expertul în probleme de urgenţă al organizaţiei, Mike Ryan, a precizat că: „acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunităţile noastre şi este posibil să nu mai plece niciodată. HIV nu a dispărut, dar ne-am obișnuit să trăim cu el, am descoperit terapii, metode de prevenție, iar oamenilor nu le mai este atât de teamă ca odinioară. Le oferim viață oamenilor infectați cu HIV, vieți lungi și sănătoase.

Cred că este important să fim realişti şi nu cred că cineva poate prezice când va dispărea această boală. Nu cred că există promisiuni şi nici date. Această boală poate să devină o problemă pe termen lung sau să nu fie”, a mai explicat Ryan. Tot el a mai afirmat că lumea are un anumit control asupra modului în care se confruntă cu boala, deşi a însemnat un efort masiv, ce trebuie susținut în continuare, chiar dacă s-ar găsi un vaccin.

Cel puțin 100 de potenţiale vaccinuri sunt în dezvoltare, inclusiv câteva în studii clinice, însă experţii au subestimat dificultăţile de a găsi vaccinul care să fie efectiv împotriva coronavirusului.

„Dacă relaxezi măsurile, iar transmiterea virusului este încă ridicată, atunci acea transmitere se accelerează. Iar dacă se întâmplă asta și nu dispui de sisteme capabile să o detecteze, atunci vor trece zile sau săptămâni înainte să-ți dai seama că ceva este în neregulă. Și atunci, ești într-o situație în care singurul răspuns este o nouă carantină și cred că de asta ne temem cu toții, este un ciclu vicios”, a adăugat el.

Ce schimbări a adus Parlamentul asupra Legii privind starea de alertă, ce va intra în vigoare săptămâna viitoare? Noi condiții de instaurare și permisiuni pentru centre comerciale

Articolul precedent

Ministrul Justiției, despre condamnarea României la CEDO: Laura Codruța Kovesi a lăsat o tăcere asurzitoare în CSM

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual