sursa foto: fajar.co.id
FactualSpot

Organele de cercetare penală engleze vor putea avea acces la mesajele utilizatorilor Facebook și WhatsApp pe baza unui acord cu SUA

0

Un nou acord între SUA și Marea Britanie obligă platformele de social media care au sediul în SUA, printre care se numără Facebook și WhatsApp, să furnizeze mesajele criptate ale utilizatorilor poliției britanice, scrie Bloomberg, citând o publicație apropiată.

Acordul, care ar urma să fie semnat luna viitoare, va forța companiile social media să împărtășească informațiile cu scopul de a ajuta investigațiile, și anume în cazurile de infracțiuni grave, precum terorism sau pedofilie.

Așadar, mesajele pe care le are un român cu o persoană din Marea Britanie pe WhatsApp sau Facebook Messenger pot fi citite de către autorități.

Secretarul de stat al Marii Britanii, Priti Patel, a făcut anterior declarații cu privire la opțiunea oferită de Facebook, prin care se permite utilizatorilor să folosească mesaje criptate. Priti Patel a avertizat că această măsură îi ajută pe infractori și le-a cerut firmelor să dezvolte modalități care să permită agențiilor de informații acces la platformele lor.

„Ne opunem eforturilor guvernamentale de a construi portițe, pentru că acestea ar afecta sfera privată și securitatea utilizatorilor de pretutindeni”, a anunțat Facebook printr-un comunicat.

„Politicile guvernamentale precum Cloud Act permit companiilor să ofere informațiile disponibile, atunci când sunt primite solicitări legale valide și nu este nevoie ca firmele să aibă portițe”, au declarat oficialii din Regatul Unit.

Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au stabilit să nu își investigheze reciproc cetățenii, ca parte a acordului, în timp ce SUA nu va putea că folosească informațiile obținute de la companiile britanice, în niciunul din cazurile ce implică pedeapsa cu moartea.

Analiză PeROL: Ce e gratuit și ce nu în educația din România? Pop: “părintele plătește, statul plătește, copilul nu plătește”

Articolul precedent

Președintele cere demisia lui Felix Bănilă, dar procurorul-șef DIICOT nu vrea să lase loc de iresponsabilitate. Riscă însă revocarea

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual