FactualSpot

Orban propune doi candidați pentru Comisia Europeană: A. Vălean și S. Mureșan

0

În urma finalizării ședinței de Guvern în care a fost dezbătută chestiunea propunerii din partea României a unui candidat pentru funcția de comisar european, premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă pentru a anunța că va trimite președintei Ursula Von Der Leyen două propuneri: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

Într-un articol anterior (pe care îl puteți accesa AICI) am arătat care sunt opțiunile pe care Ludovic Orban le-a avut în considerare precum și o scurtă prezentare a experienței profesionale a acestora.

În urma consultărilor pe care le-am purtat și cu Președintele Klaus Iohannis, am decis să trimitem către Președintele Comisie Europene, Ursula Von Der Leyen, doi candidați pentru funcția de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

De asemenea, va anunț că în conformitate cu prevederile legale, voi trimite către președinții celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, fie pentru cei doi candidați fie pentru candidatul care va fi decis de Președintele Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen, urmând să fie audiați când va stabili conducerea celor două Camere.” a spus Ludovic Orban în cadrul conferinței de presă.

Avem cunoștință de faptul că Ursula Von Der Leyen își dorește ca noua propunere de comisar european să fie în persoana unui candidat de gen feminin pentru a respecta o componență a viitoarei Comisii bazată pe egalitatea sexelor.

Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede că  Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. [art.19 alin.(2) Lege 373/2013]

Ce s-a discutat în prima ședință oficială a Guvernului Orban. De ce participă Președintele la o ședință de Guvern?

Articolul precedent

Dan Motreanu a fost desemnat să preia conducerea campaniei PNL pentru alegerile prezidențiale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual