sursa foto: aktual24.ro
FactualSpot

Orban, în scandalul ROMATSA: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România

0

În ședința de astăzi a Guvernului s-a pus problema situației complicate în care se află ROMATSA, compania care are conturile blocate în contul datoriei statului român. Premierul Ludovic Orban a declarat că s-a luat decizia plății sumei pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului deschis de fraţii Micula, și anume 278 de milioane de euro.

Conform comunicatului transmis de Guvern, suma exactă este de 912,5 milioane de lei.

„Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a explicat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Momentan, ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă. Pe 24 decembrie este fixat termenul de judecată, iar pericolul ca ROMATSA să rămână fără resurse este destul de mare.

„Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem, să luăm decizia, de asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Sigur că asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilităţile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autorităţile locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor ca, în cadrul şedinţei de luni, să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale”, a arătat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai spus că ROMATSA asigură servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Pierderea certificatului de furnizare de servicii aeriene creează o problemă nu numai naţională, ci şi la nivel european, a afirmat el.

Practic, executorul încearcă să obţină banii de oriunde poate obţine de la stat şi se îndreaptă spre activele statului.

Anterior, frații Micula au acuzat statul român pentru retragerea treptată a facilităţilor fiscale acordate investitorilor străini în zonele defavorizate și au obținut o hotărâre pentru acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro plus dobândă.

Pe de altă parte, o ancheta pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare de aproape 44 milioane de euro îi vizează pe frații Micula. Frații Ioan și Viorel Micula de la compania European Drinks sunt implicați într-un dosar penal in rem, deschis la IPJ Bihor.

Iohannis, declarații de la Bruxelles: Cea mai bună variantă e un Brexit cu acord și spre asta ne îndreptăm

Articolul precedent

Firea amenință cu plângeri penale dacă Primăria Capitalei nu va primi aproape 700 de milioane de lei: „Pentru mine, Ludovic Orban = Liviu Dragnea”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual