FactualSpot

OPINIE Valeriu Stoica: Victoria PNL e importantă, dar e prima dintr-un șir de bătălii care se încheie în anul 2020 cu alegerile parlamentare

0

Fost președinte PNL și ministru de Justiție, Valeriu Stoica, unul dintre marii profesori de drept, și-a exprimat opinia, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, cu privire la strategia de după alegerile europarlamentare.

Europa Liberă: Ar fi o idee bună să intre PNL la guvernare acum?

Valeriu Stoica: Singura idee bună e aceea a alegerilor anticipate, PNL nu trebuie să intre la guvernare fără o legitimare în alegeri, ar fi cea mai gravă greșeală, pe de altă parte, alegerile anticipate, după cum știm, sunt dificil de realizat, așa încât eu cred că marea concentrare trebuie să fie pe următoarele bătălii electorale. Victoria în alegerile europene este importantă dar, repet, ea poate fi repede irosită. Nota bene, îmi e greu să cred că până la alegerile locale se va schimba legea, iar fără o alianță preelectorală a forțelor democratice riscăm să vedem din nou PSD cu mii de primari în toată țara. Și nu e vorba de faptul că e PSD, ci că e un partid nereformat, mai degrabă moștenitorul partidului comunist decât un partid social de stânga modern, această reformare nu se face repede, e nevoie de timp. Iar dacă PSD se consolidează în continuare prin structurile locale în această formulă, chiar reforma PSD va fi amânată pentru cine știe cât timp.

Europa Liberă: Pe de altă parte, după această victorie nu ar trebui dat un semnal politic?

Valeriu Stoica: Se pot face moțiuni de cenzură, dar asta nu înseamnă că o moțiune de cenzură va fi admisă, deci că va duce neapărat la alegeri anticipate. Opoziția trebuie să ducă o luptă foarte puternică în parlament în paralel cu organizarea următoarelor alegeri. Trebuie cenzurate toate încercările guvernului PSD de a continua boicotarea economiei și sabotarea justitției. În momentul de față opoziția are mult mai multă muniție pentru a cenzura astfel de încercări nedemocratice.

Dacă o moțiune de cenzură trece și cade guvernul, pentru alegeri anticipate este nevoie de două căderi de guvern, ceea ce nu se va întâmpla, în plus nu știu dacă mai este timp pentru asta. Repet, PNL nu trebuie să intre la guvernare decât prin alegeri care să-l legitimeze, nu prin improvizații și reașezări în actualul parlament, pentru că asta îl va decredibiliza. Și va decredibiliza și toată opoziția, pentru că va trebui să fie și USR/PLUS în combinație, să fie și alții. Iar asemenea combinații fără legitimare electorală sunt nocive.

Iohannis: „Corlăţean nu va fi ministru la nimic”. Preşedintele convoacă partidele la consultări pentru rezultatele referendumului

Articolul precedent

Schimb in familie: Firea renunta, dar Pandele isi anunta candidatura la prezidentiale!

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual