sursa foto: YouTube/ Dana Budeanu
FactualSpot

ONG-ul FILIA a depus plângere la Parchet împotriva Danei Budeanu: Condamnăm orice formă de violență, de denigrare a femeilor

0

În episodul 18 al emisiunii „Verdict” a Danei Budeanu, apărut pe Youtube, aceasta îndeamnă bărbații să-și „altoiască” partenerele dacă îi ceartă în public. ONG-ul FILIA, un centru de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, a depus o plângere la Parchet împotriva Danei Budeanu, acuzând-o de instigare la violență și ură împotriva femeilor.

Redăm, în continuare, un scurt fragment din emisiunea „Verdict”:

„(…) El îi suflă în mâncărică și îi dă ei să mănânce. În secunda aia trebuie să iei un pumn și să-i spargi gura. Nu există așa ceva! Ele trebuie altoite! Că instig la violență… Nu instig, tâmpito! Sunt figuri de stil. Figura de stil se numește altoi. Jbac, jbac! Bă, non stop. Preventiv. Nu se poate să ajungi sclavete!

Prima dată când te-a certat aia sau te-a persiflat sau ți-a răspuns în nas la vreo masă în public, undeva, și ți-a dat peste nas, jap! De față cu toată lumea. În secunda în care i-ai dat japul – nu e ceva nasol, ți-a scăpat mâna, așa! – și amețitele din jur iau aminte. Tu o faci pentru binele comunității, așa trebuie să gândești. Tu o altoiești pe ea puțin așa, te faci că-ți scapă, înțelegi? Nu trebuie să o atingi neapărat, că dacă tu te duci spre ea așa, ea oricum se ferește. Tu oricum ai vrut, intenția a existat, frica se instalează. Dar se instalează la toate alelalte. Tu faci un bine comunității, bă. Tu devii eroul găștii, la ceilalți fătălăi. ești șmecherul șmecherilor. (…)

Ea trebuie să știe că urmează. Trebuie indusă teroarea”.

În sesizarea făcută la Parchet, ONG-ul FILIA arată că: „Episodul consolidează atitudini discriminatorii împotriva femeilor și legitimează o cultură a violenței îndreptate împotriva femeilor prin argumentele pe care aceasta le aduce pentru a justifica și încuraja astfel de acte, promovând un model de relație abuzivă, în care bărbatul domină femeia prin exercitarea unui comportament violent, atât fizic, cât și psihologic, prin instaurarea fricii.”

Infracțiunea de incitare la ură sau discriminare este incriminată în art. 369 din Codul Penal – incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Într-un episod al emisiunii sale de la sfârșitul lunii ianuarie, Dana Budeanu, absolventă de studii economice și autoarea manualului despre stil, a arătat că egalitatea între oameni și drepturile omului sunt o mizerie totală. Atunci declara că:  „hashtagimea asta infectă promovează de vreo 20 de ani această egalitate totală și această mizerie numită, astăzi, sau care definește, astăzi, drepturile omului.”

Designerul vestimentar Dana Budeanu postează pe YouTube emisiunea „Verdict”, în urma unui scandal care a determinat postul ProTV să renunțe la aceasta.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Dana Budeanu a provocat un scandal mediatic, postând un mesaj în care ironiza un ONG care a construit un spital public pentru copii, din donații și fonduri private, dezlănțuind, de asemenea, un șir de dezvăluiri despre spitalul de copii Gomoiu, care a fost ulterior preluat de primarul capitalei, Gabriela Firea.

ProTV a anunțat atunci că: „începând cu data de 30 octombrie 2019, colaborarea noastră cu Dana Budeanu a încetat. PRO TV este liderul televiziunilor din România și a susținut dintotdeauna cauze care au adus schimbări reale în viețile oamenilor, fie că vorbim despre lupta împotriva cancerului, sprijinirea copiilor abandonați sau protecția mediului înconjurător.”

Netflix va reduce calitatea imaginilor filmelor și serialelor cu 25%, la recomandarea Comisiei Europene

Articolul precedent

Românii plecați temporar în Italia vor fi repatriați cu ajutorul curselor aeriene speciale organizate de MAE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual